TRYB JASNY/CIEMNY

Ensalada mixta - sposób na upał

Hiszpańska sałata - idealna na upały fot. D.Szymborska

Jeżeli o wschodzie słońca było 19.5 stopnia to znaczy, że to będzie ciepły dzień! Hiszpanie mają na to sposób - ensalada mixta czyli mieszanka sałat w dowolnej konfiguracji.

Ważne jest by serwować ją bez ciężkich sosów. Oliwa, sok z cytryny i odrobina octu winnego - wystarczy w zupełności.

Można ją podawać z gorącą bagietką, ale włączenie piekarnika to misja samobójcy. Bez bagietki też świetnie smakuje, tylko trudniej jest wylizać miskę albo talerz, bo kawałek pieczywa idealnie się do tego nadaje.

Zasada jest prosta - dobre składniki = dobra ensalada. "Zdechłe liście" sałat odpadają, suchy lub pływający w oleju rozdrobniony tuńczyk też się nie nadaje.
Składniki:
  • puszka tuńczyka w oleju w kawałkach,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • około 150 gr liści sałat,
  • garść czarnych oliwek,
  • oliwa, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz.
Ensaladę można podawać również z jajkiem na twardo, szparagami....co jest w lodówce do niej pasuje!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa