Najlepsza sałatka grecka – super prosty przepis
Sałatka grecka według tego przepisu jest tak pyszna, że bez używania przenośni ZNIKA w 5 sekund! fot. D.Szymborska |
Wiem, że w weekend ma padać śnieg. Teraz jest wiosna i tej
wersji się trzymajmy!
Chce się jeść lżejsze dania, nie trzeba
rozgrzewających sosów, w końcu przyszedł czas na sałaty i sałatki.
Znów Jamie
nie zawodzi, jego pomysł a bardziej wariacja na temat greckiej sałatki jest
super smaczna! I była okazja by użyć oregano – prezent przywieziony z Krety.
Czyli trudno o bardziej greckie smaki.
Przygotowanie sałaty jest dość szybkie, to co jest bardzo
wygodne, to można wszystko sobie pokroić i poczekać z wymieszaniem i dodanie
oliwy i octu winnego, do czasu kiedy chcemy podać danie na stół.
Jak to bywa w przypadku dań najprostszych, ogromnie ważna
jest jakość składników – jednym słowem, jak nie macie w kuchni pysznych
pomidorów i smacznego ogórka to nie ma sensu się zabierać za krojenie!
Przepis znaleziony w książce Jamiego, niech będzie
początkiem greckich dań, które zamierzam zjeść w najbliższym czasie…oczywiście
jak dalej będzie ciepło…
Jamie, tego nie robi, ale z racji takiej, że mój żołądek nie
znosi cebuli, to ta tutaj jest zamarynowana – wystarczy pokroić w piórka i na
kilka godzin pozostawić w occie winnym (jasnym), potem tylko odcisnąć i będzie
super smaczne i nie cebulowo!
Składniki (4 porcje):
·
2 pomidory malinowe średniej wielkości,
·
1 papryka (najlepiej zielona),
·
150g pomidorków koktajlowych (najlepiej takie na
gałązce, albo kolorowe – takie co mają smak a nie tylko są czerwoną kuleczką),
·
1 ogórek,
·
½ czerwonej cebuli (ocet winny do marynowania –
kilka łyżek),
·
Garść czarnych, greckich oliwek,
·
Duży pęczek koperku (posiekany),
·
Duży pęczek mięty (posiekanej),
·
2 łyżeczki suszonego oregano,
·
Feta (koniecznie grecka),
·
3 łyżki oliwy (greckiej oczywiście),
·
1 łyżka octu winnego,
·
Sól morka.
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w nierówne ćwiartki, pamiętając by wykroić
gniazda nasienne. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół, oliwki też. Cebulę
pokroić w piórka (opcjonalnie zamarynować w occie winnym), paprykę pokroić w
paseczki, zioła posiekać. Wymieszać wszystkie składniki (z wyjątkiem fety),
dodać oliwę i ocet winny, doprawić solą. Podawać z dużym plastrem fety na samej
górze sałaty. Można też ją pokruszyć, ale wtedy sałatka grecka będzie się
gorzej prezentowała.
Smacznego greckiego obiadu! Bo widomo, że sałatka to dopiero
początek...
Acha, mi odwagi ani sałatki nie starczyło ale Jamie przekonuje,
że jak zostanie trochę sałatki to można to wszystko wrzucić do blendera, potem schłodzić
i podać jako grecki chłodnik….no nie wiem…składniki pyszne, sałatka też, ale
czy taki mus będzie dobry….
wieki nie jadłam klasycznej greckiej sałatki... Ale okres wiosenno-letni zbliża się wielkimi krokami, więc sałatki na letni-nieapetyt to idealna sprawa :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie nie trzeba czekać trzeba już teraz kroić warzywa :)
Usuń