TRYB JASNY/CIEMNY

Cacio e Pepe z patelni WOLL

Patelnie tytanowe


Patelnię do paelli mamy, specjalną do japońskich omletów również, ale patelni WOK w naszej kuchni brakowało. 

Oczywiście cel jest taki, by jeść więcej szybko smażonych azjatyckich dań, jednak na pierwszy ogień, a właściwie indukcję poszedł włoski przepis na najbardziej klasyczny makaron.

Zanim o tym jak zrobić włoski przysmak, kilka szczegółów związanych z patelnią WOK, której używamy – WOK WOLL Saphire 26cm:

Po pierwsze - średnica – jeżeli obawiacie się, gdzie trzymać WOK, to wersja o średnicy 26 cm jest idealnym rozwiązaniem – pozwala się cieszyć z gotowania, a nie zajmuje ¾ szafki kuchennej. 

Po drugie – uchwyt, który można zdemontować – dzięki temu zajmuje jeszcze mniej miejsca.

Po trzecie – zaawansowany technicznie produkt – 4 specjalne powłoki i  bardzo staranne wykonanie.

Po czwarte – możliwość mycia w zmywarce – z tej opcji nie korzystam i nie zamierzam, bo nie ma najmniejszego problemu z domyciem patelni w zlewozmywaku, a mam pewność, że nic się nic zniszczy.

Po piąte – super szczelna pokrywka – przydaje się bardzo! Dzięki temu makaron nie stygł, a opcja dokładki oznacza jedzenie dalej gorącego dania.

A teraz pora na przepyszny przepis – to będzie makaron z serem pecorino i pieprzem – nic więcej nie potrzeba, żeby przygotować genialnie smaczne danie. 

Ważnymi uwagami wyczytanymi na włoskich blogach było to, by makaron gotować w małej ilości wody, wszystko po to by w tej „aqua santa” było jak najwięcej skrobi.

Ciacio e Pepe

Składniki – 2 porcje

  • 160g makaronu spaghetti,
  • Pieprz ziarnisty, który zmiażdżymy w moździerzu – co do ilości to łyżeczka albo mniej – wszystko zależy od tego jak ostre danie chcemy zjeść – dla nas najlepsza ilość to ½ łyżeczki ziarenek
  • 200g pecorino (czyli całe opakowanie),
  • Sól do gotowania wody.

Przygotowanie

Zacząć od utarcia pecorino (warto trochę odłożyć do posypania już gotowego dania). Rozetrzeć pieprz w moździerzu. W patelni WOLL podprażyć pieprz. Makaron gotować w niezbyt dużej ilości osolonej wody. 
Do pieprzu dodać trochę wody z gotowania makaronu, starannie wymieszać. Przełożyć szczypcami ugotowany bardzo al dente makaron do pieprzu, podlać ewentualnie odrobią wody tak by doszedł w WOKu. Dolać wody z gotowania makaronu do startego sera, starannie wymieszać trzepaczką. Sprawdzić, czy makaron jest już dobrze ugotowany, wtedy dolać masy serowej, starannie wymieszać w patelni i przełożyć na talerze.

Przepis nie jest skomplikowany, ważne jest to, żeby używać szczypiec i łyżki wazowej, czyli chochelki.
Warto przekonać się do najprostszych włoskich patentów na dania makaronowe, jednocześnie założenie kuchni włoskiej jest takie, że to będzie część naszej kolacji. 

Jeżeli planujemy, że Cacio e Pepe będzie naszym głównym i jedynym daniem to…. Warto wcześniej upiec w piekarniku filet z piersi kurczaka, pokroić go w cienkie plasterki i dodać do makaronu. Ważne jest by mięso tylko posolić i nie dodawać żadnych innych przypraw. Dodanie kurczaka do Cacio e Pepe złagodzi też pieprzny smak dania.

Dzięki temu, że wszystko mieszałam w WOKu gotowanie było proste, miałam pewność, że wszystkie składniki są dobrze wymieszane, nie musiałam się martwić tym, że coś „wypadnie” przy mieszaniu, a grube ścianki WOKa były mocno nagrzane i trzymały ciepło. 

Teraz pora na azjatyckie gotowanie, na które bardzo się cieszę. Z racji braku podróży w rzeczywistości, pozostają te kulinarne – oby jak najsmaczniejsze.

Patelnie tytanowe

Materiał powstał we współpracy z importerem niemieckich patelni WOLL – patelnie-tytanowe.pl

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa