TRYB JASNY/CIEMNY

Spaghetti alle erbe – sycylijski wegetariański przysmak

Śliczny i pyszny! Sycylijski przepis - dla mnie hit! fot. D.Szymborska


No nie wiem jak sama na to mogłam nie wpaść. Uwielbiam makaron, jem go dużo, eksperymentuję z sosami, wymyślam dodatki…a umknął mi tak banalny pomysł, znany Sycylijczykom od wieków…..ot zioła, czosnek i oliwa! Tak, tak prościej się nie! Do tego wysokiej jakości ser i danie jest tak pyszne, że na pewno będzie często gościło na naszym stole!

Coś dla tych co się bardzo śpieszą – od wejścia do kuchni do wyjścia z talerzem do jadalni – 30 minut! Pewno mogłoby być szybciej jakbym miała mocniejszą kuchenkę i szybciej mogła zagotować wodę na makaron!

Składniki (4 porcje):

Kiedyś za porcję makaronu uważałam 100g teraz 60 - i to w zupełności wystarcza! fot. D.Szymborska


·      240g makaronu – spaghetti,
·      pęczek natki pietruszki – oskubane same listki,
·      pęczek mięty – też same listki,
·      pęczek bazyli – jw.
·      6 ząbków czosnku (z patelni, bo dla mnie świeży czosnek jest zbyt intensywny),
·      ½ papryczki chili – bardzo drobno posiekana,
·      150ml dobrej oliwy,
·      na wszelki wypadek odlana woda z gotowanego makaronu,
·      sól,
·      ser pecorino – tarty.

Przygotowanie:


Wszystkie zioła bardzo drobno posiekać, dodać czosnek i papryczkę, wymieszać z oliwą. Odstawić na bok. Utrzeć ser. Zagotować wodę, posolić i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlać kubeczek wody z gotowania klusek – może się przydać gdyby okazało się, że makaron się zbytnio lepi. Odcedzić makaron. Wymieszać w garnku wraz z ziołami. Podawać natychmiast ze świeżo tartym serem.

Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden

Komentarze

  1. Na zdjęciu są tagliatelle albo linguini, nie spaghetti. Przepis na sos wygląda bardzo fajnie. Jakiego pecorino użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się przepis podoba, na zdjęciu jest linguini z M&S, pecorino świeżo starte - pychotka! Zapraszam do wypróbowania tego dania, moim zdaniem warto!

      Usuń
    2. Ale jakie pecorino? :) Jest ich sporo.

      Usuń
    3. ups nie mam opakowania już w domu :( ale zamierzam kupić takie samo to dam Ci znać :) ja jakie jest Twoje ulubione?

      Usuń
    4. Zależy do czego, ponieważ różnią się między sobą - trudno porównywać np. Pecorino Romano z Pecorino Siciliano albo Sardo :)

      Usuń
    5. Pewno, Romano jest najstarszy, prawda? Sardo z Sardynii, prawda? Toscano, Siciliano, Filiano i najnowszy Picinisco…jest w czym wybierać…. Jak tylko kupię ten, którego używałam w tym przepisie to dam znać, który to był ☺

      Usuń
  2. Romano jest używany jako zamiennik parmezanu, więc, jeśli przez "najstarszy" rozumiesz najdłużej dojrzewający, to tak.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa