TRYB JASNY/CIEMNY

Chłodnik z selerem naciowym i pumperniklem

Coś dla miłośników baroku....chłodnik ze wszystkim...fot.D.Szymborska


Uwielbiam chłodniki. Zupy na upał. Od tych najprostszych gdzie mieszam kefir z warzywami i cieszę się zimną zupą, po takie skomplikowane jak zaproponował Rafał Zaręba w czasie warsztatów z serkami z Wielunia i sałatkami z Fit&Easy.

To propozycja dla tych, którzy lubią chłodniki i jak to bywa z kuchnią fusion mają sporo czasu i chcą kupić dziwne składniki takie jak miód akacjowy…

Składniki (4 duże talerze chłodnika):


·      Kefir 800g,
·      śmietana 18% 100g,
·      Serek Mój Ulubiony 100g,
·      Koktajl Red 1 opak. (Fit&Easy),
·      młode buraczki 200g,
·      miód akacjowy 100g,
·      cytryna 2 szt.,
·      orzechy włoskie 200g,
·       pumpernikiel 2 kromki,
·      olej do smażenia orzecha, cukier 0,5kg.

Przygotowanie

Orzechy włoskie zagotować trzykrotnie w syropie cukrowym a następnie usmażyć. Koktajl Red czyli składniki sałaty i warzywa zmiksować z kefirem, śmietaną 18% i Moim Ulubionym, doprawiając sokiem z cytryny. Całość schłodzić. Minimum 2 godziny w dobrze działającej lodówce. Młode buraczki umyć dobrze i upiec w miodzie akacjowym. (20 minut w temperaturze 180 stopni).
Chłodnik nalać do misek i udekorować siekanymi orzechami włoskimi, buraczkami, kawałkami pumpernikla oraz listkami selera naciowego.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa