TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebki z niespodzianką – nie marnuję jedzenia!


Jak gotuje Kucharski to zawsze są wypieki! Tutaj proste chlebki, które są idealnym rozwiązaniem dla tych, którym zalegają w lodówce różne wędliny. Choć z drugiej strony one są tak pyszne, że nawet jak nic nie zalega, to warto je upiec!

Ponieważ z piekarnika wyciągam: paelle, kruczaka po baskijsku, ewentualnie zapiekanki, bo inne wypieki nie wychodzą tym bardziej polecam ten przepis, na warsztatach się udał!

Lubię przepisy z serii no waste, bo pozwalają na porządek w lodówce ale przede wszystkim na to, że nic się nie marnuje.

Przypomnę tylko, że przybywa w Polsce Jadłodzielni albo innych miejsc w których można zostawić pełnowartościowe jedzenie. To proste – albo robimy np. takie chlebki albo zanosimy jedzenie do punktu w którym, ci którzy mają go mniej się z niego ucieszą. Można dwa w jednym – dobre chlebki też można zanieść, tym bardziej, że przepis Piotra jest na 20 porcji, więc znowu możemy tego nie przejeść w domu!

Chlebki pieczone były w czasie Akademii Smaku Sokołów, w warszawskich Koszykach.

Szaleństwo warsztatowe widziane z drugiej strony

Składniki (na 20 porcji):

Ciasto:

  • 400 g letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 700-750 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • Dodatki:
  • pasztet
  • plasterki szynki
  • biała kiełbasa
  • jajka ugotowane na twardo 
  • garść rukoli
Sos:

Idealnym dodatkiem będzie sos tatarski, jeśli został po świętach
lub
  • 4 łyżki chrzanu
  • 100 g kwaśniej śmietany



Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, sól i wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 60 g części i każdą lekko rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni.

Na każdym kawałku ułożyć różne dodatki, następnie „zawinąć” w ciasto. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.

Chrzan wymieszać ze śmietaną.

Wypieki podawać z sosem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa