TRYB JASNY/CIEMNY

Hot dogi w kapustą kiszoną w domowo wypiekanej bułce



Zacznę od tego, że nie jadłam lepszych hot dogów. No dobra nie jadam ich zbyt dużo bo nie lubię parówek, dlatego wybieram jakieś fikuśniejsze wersje.

Te najsmaczniejsze były w domowej bułce z kiełbasą (bio) tymiankową albo białą. Do tego kapusta kiszona, ser żółty i sriracha.

Upieczenie genialnych, lekko maślanych bułek jest jak najbardziej wykonalne. Przepis amerykański, dlatego wszystko podane w „szklankach”.

Autorką przepisu jest Sally a znaleźć (przepis nie Sally) można na AllRecipes.com

Składniki (12 bułek)

  • 1 szklanka mleka - 240ml
  • ½ szklanki wody - 120ml
  • ¼ szklanki masła - 55g
  • 4 ½ szklanki mąki (tortowa) - 500g
  • Paczka suchych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 ½ łyżeczki soli,
  • 1 jajko.

Przygotowanie

W rondelku podgrzać mleko, wodę i roztopić w niej masło (do około 50 stopni).
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, drożdże, cukier i sól. Powoli dolewać podgrzane mleko z wodą i masłem. Rozbełtać jajko i dodać do suchych składników – do około jednej szklanki. Potem cały czas mieszając łyżką dodawać kolejną mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Wyrabiać przez około 8 minut. Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne. Oczywiście można użyć robota kuchennego do wyrobienia ciasta. Tutaj trzeba jedynie pamiętać, żeby rozbełtać jajko przed dodaniem do reszty składników. Podzielić ciasto na 12 równych części. Wysypać papier do pieczenia mąką i ułożyć obok siebie uformowane bułki (najpierw delikatnie robimy kulkę, potem zmieniamy ją na walec). Przykryć (jeżeli zawijamy ciasto folią to koniecznie oprószmy je mąką wcześniej, żeby się do niej nie przykleiło). Zostawić do wyrośnięcia na 30 do 35 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec 10 do 12 minut. Można posmarować przed pieczeniem żółtkiem, żeby bułki się błyszczały.


W idealnym, zimowy hot dogu jest:

  • Biała kiełbasa (delikatnie podgrzewana, nigdy w bulgoczącej wodzie, koniecznie z liściem laurowym i zielem angielskim),
  • Kapusta kiszona (posiekana, żeby łatwiej się jadło),
  • Sriracha (ja lubię podstawową, ale czosnkowa też pasuje),
  • Ser żółty (opcjonalnie).


Taki hot dog nie może być zaliczony do fast foodowego jedzenia, jest pyszny i idealnie pasuje do pogody za oknem, dla mnie to takie zimowe danie….

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa