TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak po baskijsku – jak z serialu „Patria”



Trudno się spodziewać obiektywności w stosunku do kuchni baskijskiej z mojej strony. Nazwa bloga zobowiązuje a wspomnienia wciąż pozostają żywe. Do tego HBO GO teraz pokazuje serial „Patria”, dla tych co czytali książkę, dobra wiadomość, jak na razie (bo jeszcze nie wszystkie odcinki zostały nadane) dość wierny książce.

W jednym z odcinków obok dorsza pojawia się na stole głównych bohaterów kurczak. Myślę, że to ten, u nas w domu zwany „kurczakiem po baskijsku”. Bywa przygotowywany w wersji minimum i maksimum, ta pierwsza to kurczak z ziemniakami, ta druga wzbogacona jest o cukinie, groszek i oliwki zielone. Niezmiennie z winem, Baskowie piją do niego czerwone…choć teraz gdy ich winnice po latach starań zaczynają przynosić zbiory może i to się zmieni.



Składniki

  • 1.5kg podudzi z kurczaka (im lepszej jakości tym lepiej, u nas bio),
  • 1kg ziemniaków – najlepiej duże, do pieczenia, bardzo starannie umyte,
  • 1 cukinia,
  • Kilka garści mrożonego groszku,
  • Puszka zielonych oliwek bez pestek,
  • Sok z dwóch cytryn i sporo oliwy, sól, pieprz i tymianek suszony (kilka łyżeczek),
  • Paczka (200g) sera feta (opcjonalnie).

Przygotowanie

Do pieczenia tego kurczaka idealnie nadaje się patelnia do paelli, lub inne duże, płaskie naczynie.
Ziemniaki umyć szczoteczką, pokroić w plastry, ułożyć na dole patelni, i zrobić palisadkę wokół. 

Jeżeli mamy czas to przez noc kurczaka marynować w soku z cytryny wymieszanym z oliwą i tymiankiem, jeżeli nie to porostu bardzo starannie wymieszać mięso z marynatą.

Ułożyć nogi z kurczaka na ziemniakach, polać sosem, dołożyć oliwki. Warto sosu zrobić więcej tak by w razie zauważenia, że mięso jest zbyt suche delikatnie je polać. 

Kurczaka piec w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez około dwie godziny. Warto w czasie tego czasu przełożyć kurczaka, na sam koniec można zwiększyć temperaturę by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca.

Na chwile przed podaniem zagotować w dużym garnku wodę, osolić. Cukinie przekroić w sporą kostkę. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, wtedy dorzucić groszek, po 4 minutach gotowania (razem) wyciągnąć łyżką cedzakową cukinie i groszek i położyć na upieczonym kurczaku, posypać rozkruszoną w rękach fetą.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa