Chimichurri – sos z pietruszki i czosnku (głównie)
Uwielbiam nasze tex-mex wieczory. Dopracowaliśmy sposób podawania, nikt nie musi stać w kuchni i podgrzewać tortilli, robi to wcześniej i trzymy je w garnku w piekarniku, a potem stawiamy na stole.
Dodatkiem, którego brakowało, szczególnie do steka wołowego, który jest jednym ze składników wrapów był sos chimichurri. W Internecie jest milion jego wersji, ja proponuję taką naprawdę prostą, szybką do przygotowania i super smaczną. Warto tylko zrobić sos wcześniej, tak żeby miał chwilę by „się przegryźć” w lodówce.
Składniki (miseczka sosu)
- Duży pęczek natki pietruszki (albo dwa małe, wykorzystujemy tylko listki więc pietruszki musi być naprawdę sporo,
- Małe chili (lepiej dodać pół, sprawdzić ostrość i dołożyć, bo „odjąć” ostrości nie można…)
- 4 ząbki czosnku (dla mnie bardzo ważne jest to żeby były uprażone na patelni a potem wyciśnięte, dzięki temu nie będziemy mieli czosnkowego smaku w ustach),
- 2 łyżki octu winnego (czerwonego),
- 4 łyżki oliwy,
- ½ łyżeczki soli.
Przygotowanie
Liście natki pietruszki zblendować z czosnkiem i chili, dodać sól i ocet, zblendować znowu.Odczekać moment, by sól się rozpuściła i dodać oliwę.
Sprawdzić ostrość i ewentualnie dodać więcej chili.
Włożyć do lodówki, idealnie by było na całą noc, ale na kilka godzin też „da radę”.
Bardzo ciekawy przepis! Na pewno chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńsuper :) życzę smacznego :)
UsuńPietruszka, czosnek i chilli:) Coś mi mówi, że ten sos musi być dobry - sprawdzę:D
OdpowiedzUsuń