Szparagi gotowane w śmietanie – genialny sos do makaronu
Wiem, że po naszym sezonie na szparagi, ale na przykład w Peru mają teraz świetne, zielone, cienkie i chrupiące.
Bazowy przepis z Wielkiej, Małej Księgi Makaronu zawierał szynkę konserwową, ale opcja z pieczonym filetem z kurczaka, jest super smaczna.
Szparagów nie trzeba gotować na parze, „dochodzą” w śmietance z koncentratem, dzięki temu są chrupiące i przepyszne!
Szybki przepis na super makaron w tygodniu. Daje dużo energii do ćwiczeń i smakuje wybornie!
Składniki
Pęczek zielonych szparagów,- 1 cebula,
- 200g filetu z piersi kurczaka (upieczonego w piekarniku),
- 40g masła,
- 1 chili,
- 400g penne,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 330ml śmietany (30% z kartonika),
- pieprz, sól,
- tarty parmezan do posypania.
Przygotowanie
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, pokroić ukośnie na kawałki, cebulę posiekać.Kurczaka upiec w piekarniku.
Żeby mięso było smaczniejsze, filet z piersi kurczaka warto przekroić wzdłuż i piec takie dwa cienkie kawałki.
Rozgrzać na patelni masło, dodać cebulę, następnie gdy się wszystko ładnie podsmaży, dodać szparagi i posiekane chili. Podsmażyć, następnie wlać śmietanę i koncentrat i dusić aż szparagi zrobią się miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
Utrzeć parmezan.
Ugotować makaron i wszystko razem wymieszać dodając pokrojonego w plastry kurczaka. Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz