Genovese - kolejny włoski przepis
Kolejny włoski przepis, ta sama strona "co ostatnio" KLIK. Największą modyfikacją w naszej kuchni było to, że zamiast 1.5kg cebuli użyliśmy 600g - bo tyle tylko było w domu...
To nie jest przepis na gotowanie w tygodniu, bo mięso potrzebuje 3 - słownie trzech godzin gotowania. Co ważne w tym przepisie na Genovese nie trzeba smażyć mięsa - ci co sprzątają kuchnię to, to odczują!
Składniki
- Makaron – 320g
- Wołowina (u nas rozbratel) - 600g
- Cebula - 600g
- Seler naciowy - 2 łodygi
- Marchewka - 2 sztyki
- Natka pietruszki– 1 pęczek
- Liść laurowy - 2 sztuki
- Białe wino – 150ml
- Oliwa z oliwek extra virgin – do smaku
- Sól drobna – do smaku (ostrożnie, bo to takie danie, gdzie robi się dużą porcję i potem podgrzewa na drugi dzień.
- Parmigiano Reggiano DOP– do smaku
- Siekana dymka do posypania
Przygotowanie
Na początku obierz cebule i pokrój je w cienkie plasterki. Obierz marchewki i drobno je posiekaj. Posiekaj także seler i odłóż na bok pęczek natki. Zwiąż pęczek natki pietruszki razem z liściem laurowym i selerem (najwygodniej w gazie).Przygotuj mięso – oczyść je z nadmiaru tłuszczu i pokrój na kilka kawałków. W dużym garnku rozgrzej obficie oliwę.
Następnie dodaj cebule, seler i marchew. Podsmaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj mięso i gazę w ziłami, a następnie posól. Mieszaj i podsmażaj przez kilka minut. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez około 3 godziny. Nie ma potrzeby dodawania wody ani bulionu, ponieważ cebule uwolnią wystarczającą ilość płynu. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas zamieszać.
Po upływie 3 godzin usuń gazę z ziłami. Zwiększ ogień i wlej część białego wina. Mieszaj i gotuj bez pokrywki przez kolejną godzinę, dolewając stopniowo resztę wina, gdy płyn odparuje. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź makaron al dente, a następnie przełóż go do garnka z sosem i dokładnie wymieszaj.
Podawaj genovese, opcjonalnie posypując świeżo mielonym pieprzem i startym Parmigiano Reggiano. My dodajemy jeszcze siekaną dymkę (tylko zielona część)
Komentarze
Prześlij komentarz