TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka z wątróbką drobiową (jak w restauracji Halka)



Sałatka z wątróbką drobiową fot. D.Szymborska

Kolejne danie, którego nauczyłam się na Warsztatach Kulinarnych. Tym razem pan Paweł Hajn z restauracji Halka przedstawił przepis swojej sałatki. Nazywa się „Sałatka nasza ulubiona” bo klienci za nią tak przepadają. Do tego jest prosta, szybka i bardzo efektowna. Dobra przystawka na weekendowy obiad.


Składniki:

·      ½ opakowania mrożonych śliwek (używałam Hortex’u),
·      mieszanka sałat Party (Fit&Easy),
·     100ml wytrawnego czerwonego wina (na warsztatach było pół wytrawne, a ja jestem przekonana, że z wytrawnym danie byłoby smaczniejsze),
·      mąka,
·      cukier,
·      olej,
·      wątróbka drobiowa,
·      płatki migdałowe,
·      dojrzały granat,
·      rukola.


Przygotowanie:

Na patelni prażymy płatki migdałów. Odkładamy na bok. Na patelnię wsypujemy cukier, gdy tylko zacznie się karmelizować (a nie palić) wsypujemy mrożone śliwki. Dolewamy wina i dusimy około 20 minut. Wątróbkę myjemy, kroimy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z olejem. Granat przecinamy na pół, następnie przełamujemy i z ćwiartek wypadają pestki. Układamy sałatę z rukolą na talerzu, na to wątróbkę z patelni, polewamy sosem śliwkowym i posypujemy pestkami granatu i płatkami migdałów. Ze wszystkim uwiniemy się w około 30 minut. 

Pan Paweł miał racje, taka sałatka może być ulubioną!

Komentarze

  1. ciekawy przepis, ale nie wiem ile dać cukru i wątróbki.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa