TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z pomarańczami, oliwkami i kaparami



 
To przepis z tych na weekend, bo potrzeba czasu, by kurczak się najpierw zamarynował a potem upiekł. Przepis z The Guardian, prosty i intuicyjny.

Podanie kurczaka z małymi ziemniaczkami i szparagami tworzy idealną kolacje!




 

Składniki dla czterech osób

  • 6 nóg z kurczaka (podzielony na podudzie i pałkę),
  • 2 umyte (z wosku) pomarańcze,
  • 1 umyta (jw.) cytryna,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
  • 1 łyżka marmolady z gorzkich pomarańczy (u nas z sycylijskich),
  • Świeże oregano i świeży rozmaryn (posiekane),
  • 1 mała łyżeczka soli,
  • 2 łyżki kaparów ze słoika,
  • 100g zielonych oliwek bez pestek.
 
 


Przygotowanie

Przygotować marynatę z: startej skórki z 1 jednej pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z owoców, dodać oliwę, czosnek, marmoladę, zioła, doprawić pieprzem, dodać sól, wymieszać starannie. Zamarynować mięso – minimum 4 godziny.
Wyciągnąć kurczaka z lodówki (30 minut przed pieczeniem), ułożyć w brytfance skórą do góry, dodać oliwki i kapary. Pokroić w ćwiartki pomarańczę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec 2.5 godziny, raz przewrócić kurczaka (po godzinie).
Podawać z małymi ziemniaczkami (wrzucone do osolonego wrzątku i gotowane 15-17 minut, odcedzony i podane z masłem), szparagami (tutaj zielone, które były grube więc zostały obrane obieraczką, usmażone i posypane solą morską.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa