Kurczak z pomarańczami, oliwkami i kaparami
To przepis z tych na weekend, bo potrzeba czasu, by kurczak się najpierw zamarynował a potem upiekł. Przepis z The Guardian, prosty i intuicyjny.
Podanie kurczaka z małymi ziemniaczkami i szparagami tworzy idealną kolacje!
Składniki dla czterech osób
- 6 nóg z kurczaka (podzielony na podudzie i pałkę),
- 2 umyte (z wosku) pomarańcze,
- 1 umyta (jw.) cytryna,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
- 1 łyżka marmolady z gorzkich pomarańczy (u nas z sycylijskich),
- Świeże oregano i świeży rozmaryn (posiekane),
- 1 mała łyżeczka soli,
- 2 łyżki kaparów ze słoika,
- 100g zielonych oliwek bez pestek.
Przygotowanie
Przygotować marynatę z: startej skórki z 1 jednej pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z owoców, dodać oliwę, czosnek, marmoladę, zioła, doprawić pieprzem, dodać sól, wymieszać starannie. Zamarynować mięso – minimum 4 godziny.Wyciągnąć kurczaka z lodówki (30 minut przed pieczeniem), ułożyć w brytfance skórą do góry, dodać oliwki i kapary. Pokroić w ćwiartki pomarańczę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec 2.5 godziny, raz przewrócić kurczaka (po godzinie).
Podawać z małymi ziemniaczkami (wrzucone do osolonego wrzątku i gotowane 15-17 minut, odcedzony i podane z masłem), szparagami (tutaj zielone, które były grube więc zostały obrane obieraczką, usmażone i posypane solą morską.
Komentarze
Prześlij komentarz