TRYB JASNY/CIEMNY

Rozgrzewająca chistorra

PYCHA! Jedno z moich ulubionych tapas fot. D.Szymborska


Tapas – uwielbiam. Jak mam taką śliczną, profesjonalną mieseczkę to czemu ich nie jeść częściej? Chistorra to kiełbasa z Aragonu i Navarry, ma specyficzny smak i jest bardzo tłusta więc zawsze trzeba ją dobrze wytopić. Idealna na chłodniejsze wieczory, przygotowuje się ją z rozmarynem i kuminem lub kminkiem. Do tego kawałek bagietki i tapas gotowe. Im więcej cebuli tym lepiej – więc mamy ciepłą i leczniczą przystawkę.

Chistorra jest trudna do kupienia w Warszawie, na szczęście są delikatesy z hiszpańskimi produktami, w paczce było około 500g. Część „poszła” do tapas druga część czeka na swoją kolej bo idealnie nadaje się również do paelli.


Baskowie podają ją w wersji: huevos rotos con chistorra y patatas czyli z jajkiem sadzonym i chipsami ziemniaczanymi. Z ciekawostek to 21 grudnia w Donostii (San Sebastian) jest święto w czasie którego je się chistorrę – Tomasza Apostoła. Baskowie lubią popijać chistorrę cydrem ja zostaję przy winie.


Przepis już był – link TUTAJ

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa