5 stycznia 2014

Chorizo w czerwonym winie (przepis krok po kroku FOTO)

Efekt - pyszne kiełbaski z cebulą przybrane rozmarynem fot. D.Szymborska
Oj jak mi takich kiełbasek brakowało. Na szczęście pojawiły się nowe hiszpańskie delikatesy a w nich świeża chistorra i chorizo. Chistorra smaczniejsza ale chorizo też pyszne. 

Danie z tych raczej kalorycznych ale za to super rozgrzewających. Po treningu w taką zimowo/wiosenno/jesienną pogodę są ja znalazł. Co ważne można je bez problemu odgrzewać. Samo przygotowanie zajmuje trochę czasu, tak około 30 minut. Pierwszy przepis na te kiełbaski znaleźliśmy w książce kucharskiej Kręglickich. Tutaj wersja jest lekko zmodyfikowana.

Składniki:

·      350g świeżego chorizo  a dokładnie chistorra,
·      2 cebule (duże),
·      gałązka rozmarynu,
·      łyżeczka kuminu (kmin rzymski, ewentualnie można zastąpić mielonym kminkiem),
·      ½ butelki wina czerwonego wytrawnego,
·      5 ziarenek pieprzu,
·      1 liść laurowy,
·      4 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

Zaczynamy od zeszklenia cebuli, ale tak trochę, bo przecież będziemy ją jeszcze długo dusić. Potem dodajemy nacięte kiełbaski – to ważne, żeby je przed smażeniem ponacinać bo wtedy łatwiej wytopimy z nich tłuszcz. Dodajemy kumin, liść laurowy, pieprz, rozmaryn. Po dłuższej chwili – gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy wino i gotujemy na małym ogniu aż do osiągnięcia gęstego winno, cebulowego sosu do kiełbasek. Podajemy z gorącą bagietką.


Smacznego bardzo kalorycznego ale za to jak pysznego!

Surowe chorizo fot. D.Szymborska

Chorizo z cebulą i przyprawami fot. D.Szymborska

Chorizo z winem fot. D.Szymborska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa