Chorizo w czerwonym winie (przepis krok po kroku FOTO)
Efekt - pyszne kiełbaski z cebulą przybrane rozmarynem fot. D.Szymborska |
Oj jak mi takich kiełbasek brakowało. Na
szczęście pojawiły się nowe hiszpańskie delikatesy a w nich świeża chistorra i
chorizo. Chistorra smaczniejsza ale chorizo też pyszne.
Danie z tych raczej
kalorycznych ale za to super rozgrzewających. Po treningu w taką
zimowo/wiosenno/jesienną pogodę są ja znalazł. Co ważne można je bez problemu
odgrzewać. Samo przygotowanie zajmuje trochę czasu, tak około 30 minut.
Pierwszy przepis na te kiełbaski znaleźliśmy w książce kucharskiej Kręglickich.
Tutaj wersja jest lekko zmodyfikowana.
Składniki:
·
350g świeżego chorizo a dokładnie chistorra,
·
2 cebule (duże),
·
gałązka rozmarynu,
·
łyżeczka kuminu (kmin rzymski,
ewentualnie można zastąpić mielonym kminkiem),
·
½ butelki wina czerwonego
wytrawnego,
·
5 ziarenek pieprzu,
·
1 liść laurowy,
·
4 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Zaczynamy od zeszklenia cebuli, ale tak
trochę, bo przecież będziemy ją jeszcze długo dusić. Potem dodajemy nacięte
kiełbaski – to ważne, żeby je przed smażeniem ponacinać bo wtedy łatwiej
wytopimy z nich tłuszcz. Dodajemy kumin, liść laurowy, pieprz, rozmaryn. Po
dłuższej chwili – gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy wino i gotujemy na
małym ogniu aż do osiągnięcia gęstego winno, cebulowego sosu do kiełbasek.
Podajemy z gorącą bagietką.
Smacznego bardzo kalorycznego ale za to jak
pysznego!
Surowe chorizo fot. D.Szymborska |
Chorizo z cebulą i przyprawami fot. D.Szymborska |
Chorizo z winem fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz