Tortilla de patatas – sprawdzony przepis
Kawałek, klasycznej tortilli de patatas - czyli proste i pyszne tapas na imprezę fot. D.Szymborska |
Mam kilka takich dań, które wpisuję do kategorii – imprezowe, na
przyjęcia. Żeby danie znalazło się na takiej liście, musi spełniać kilka
warunków.
Po pierwsze powinno się je dać przygotować zanim przyjdą znajomi. Nie
cierpię siedzieć w kuchni gdy jest impreza, dlatego mogę poświęcić sporo czasu
„przed” by „w trakcie” tylko wyciągać z lodówki ewentualnie przez chwilę
podgrzewać jakieś danie.
Po drugie, takie imprezowe danie powinno być neutralne
smakowo i składnikowo – niektórzy nie lubią oliwek, inni mają uczulenia na
orzechy, dlatego użycie najprostszych składników sprawdza się najlepiej.
Wszystkie te warunki spełnia tortilla de patatas, dodatkowo jest
wdzięcznym tematem do rozpoczęcia rozmowy o Hiszpanii, Kraju Basków.
Przygotowanie tego hiszpańskiego omletu, jak czasem nazywana jest ta
tortilla jest czasochłonne. Można przygotować wersję uproszczoną, czyli
zastąpić ziemniaki chipsami - przepis
TUTAJ jednak jak ma być klasycznie to trzeba, te ziemniaki ugotować.
Tortilla de patatas jest przekąską bardzo sycącą, wystarczy kawałek a
sił do imprezowania przybywa. Co ważne, można ją przechowywać w lodówce przez
dwa do trzech dni, jednym słowem nadaje się na śniadanie na drugi dzień! Zatem
ciężko o danie tak wielozadaniowe, jak ten specyficzny omlet!
Składniki (na tortillę o średnicy 22cm):
Stres podobny jak przy podawaniu tortu, gdy kroimy przy gościach.....czy jest smaczne i dosmażone i dosolone? JEST! fot. D.Szymborska |
·
6 jajek od wybieganych kur,
·
około 1 kg ziemniaków,
·
sól i odrobina oliwy do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać ze
skórki i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski i starannie wymieszać, doprawić
tak jakbyśmy przygotowywali jajecznicę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy.
Warto przyjrzeć się patelni na której będziemy robić tortillę – najlepsze są
takie, które mają równe ścianki, po to by nie mieć problemu z wystającymi
„śrubkami” w czasie przewracania tortilli na drugą stronę. Potrzebny tez będzie
duży płaski talerz po to, by przykryć patelnię i pomóc sobie w odwróceniu
tortilli. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wlewamy masę jajeczną z
ziemniakami. Zmniejszamy ogień i czekamy aż zacznie pachnieć i lekko dymić,
wtedy delikatnie przykładamy talerz do patelni, wyjmujemy tortillię i
przewracamy na drugą stronę. Podobnie jak za pierwszym razem czekamy aż zapach
smażenia będzie intensywny i przekładamy tortillię na talerz. Trzeba poczekać
aż wystygnie, można ją układać na pokrojonej w cienkie kromeczki bagietce,
podawać z oliwką, papryczką, można przekroić i serwować z plastrem długo
dojrzewającej szynki…możliwości jest wiele, trzeba tylko być cierpliwym przy
smażeniu i wziąć poprawkę, że pierwsza tortilla de patatas w naszym życiu może
nie być doskonała……
... omlet (Y) zawsze! :) na wiele różnych sposobów ... ;) (Y) pozdrawiamy :) stayRUN \m/
OdpowiedzUsuńdokładnie :) i też pozdrawiam :)
UsuńLubię :) To takie proste, a jednocześnie zaskakująco smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńdo tego jest to danie niskobudżetowe :)
UsuńCały czas pojawia się to danie na różnych blogach, ale jeszcze nie miałam okazji go zrobić :)
OdpowiedzUsuń