Marynowane szalotki i wędzona kaczka – sałatka kolarska vol. II
Czerwona porzeczka świetnie komponuje się z wędzoną kaczką, a szalotki przestają smakować cebulowo po marynowaniu fot. D.Szymborska |
W tytule się nie zmieściła jeszcze czerwona porzeczka. Nie wiem jak
karmią polskich kolarzy, ale wiem, że ci dla których gotuje Hannah Grant są
prawdziwymi szczęściarzami! Druga sałatka z mojej kolarskiej książki
kucharskiej (TUTAJ) i smakowa petarda (jak to się zwykło mówić w kulinarnym
światku). Albo może nawet bardziej – sztos! Tak, petarda to za mało!
Specyfika pracy Grant jest taka, że na przygotowanie jedzenia dla
drużyny kolarskiej ma zaledwie kilka godzin, dlatego jej przepisy są szybkie,
nie wymagają długich przygotowań. Całą sałatkę przygotujemy w 40 minut. Chyba,
że mamy gotową marynatę do szalotek wtedy wystarczy 30 minut!
Tyle piszę o tym marynowaniu szalotek, bo to jest dla mnie jedyny
sposób by jeść cebulę na surowo. Innej opcji nie ma, bo mój żołądek od jakiegoś
czasu zdecydował się nie trawić tego warzywa w wersji bez obróbki. Nie trzeba
podsmażać ani piec wystarczy zamarynować! Myślę, że to ważna informacja dla
tych wszystkich, którzy często rezygnują z jedzenia cebuli, nie trzeba,
wystarczy marynować!
Składniki (dwie duże porcje):
Bardzo smaczna sałatka! fot. D.Szymborska |
·
150g wędzonej piersi z kaczki
(uwaga na mięso „wędzone” chemicznie! Kupujmy tylko sprawdzone, takie, które w
siateczce wędziło się w tradycyjny sposób!),
·
1 mała sałata rzymska (baby),
·
50g czerwonej porzeczki,
·
50g orzechów włoskich,
·
4 marynowane szalotki,
·
pieprz i sól,
·
oliwa.
Marynata do szalotek:
·
100ml octu jabłkowego,
·
25ml wody,
·
50ml miodu,
·
4 goździki,
·
½ łyżeczki kolendry w ziarenkach,
·
½ łyżeczki cynamonu,
·
1 gwiazdka anyżku.
Przygotowanie:
Liście sałaty porwać, porzeczkę obrać z gałązek, kaczkę pokroić.
Przygotować marynatę gotując wszystkie składniki przez około 10 minut na małym
ogniu. Marynować szalotki przez około 30minut. Ułożyć składniki na talerzu i
polać oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz