17 kwietnia 2018

Pieczony kurczak z winogronami i oliwkami


Kurczak pieczony z winogronami i oliwkami fot. D.Szymborska



Pieczone, słodkie winogrona z greckimi oliwkami…do tego aromatyczny rozmaryn i kawałki kurczaka w chrupiącej skórce. Brzmi pysznie i tak też smakuje!

Przepis z Smitten Kitchen, jak zwykle tak opowiedziany, że po samej lekturze jesteśmy już bardzo głodni. 

Ciekawy sposób przygotowania sosu, jedyne na co trzeba uważać to słoność oliwek w połączeniu z mocno doprawionym mięsem. Łatwo przesolić!

Są dania z pieczonego kurczaka, które robią się same i takie, które wymagają uwagi, to zalicza się do tych drugich.

Składniki (4 porcje):


·         1 ½ kg mięsa z kurczaka – najlepiej podudzia (z kością i skórą),
·         Sól,
·         Oliwa z oliwek,
·         1 szklanka słodkich i bezpestkowych winogron,
·         2 małe szalotki (posiekane),
·         1 szklanka oliwek kalamata bez pestek (200g z pestkami),
·         ½ szklanki wytrawnego wina,
·         ½ szklanki rosołu z kurczaka,
·         Pęczek rozmarynu posiekany drobno.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Mięso z kurczaka delikatnie posolić. Podsmażyć kawałki kurczaka przez minimum 5 minut – skóra do dołu, po 5 minutach odwrócić – smażyć tak długo aż będzie zrumieniony.

W dużym i płaskim naczyniu (u nas patelnia do tortilli) ułożyć kurczaka (skóra do góry), posypać winogronami, oliwkami i szalotka. Piec minimum 40 minut, choć lepiej dłużej, tak by mięso samo „odchodziło” od kości. Przełożyć kurczaka, oliwki, winogrona na półmisek. Do pozostałego sosu dodać wino i rosół. Zwiększyć ogień i odparować sos o połowę, starannie mieszając, tak żeby wszystko starannie wymieszać.

Podawać kurczaka na półmisku a sos w sosjerce, tak by każdy polewał sobie mięso. Danie idealnie komponuje się z sałatką ziemniaczaną zmarynowanym selerem naciowym.


Sałatka ziemniaczana świetnie pasuje do kurczaka fot. D.Szymborska


1 komentarz:

  1. oliwki i winogrona, super połączenie :) rozmarynem musi pachnieć w całej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń