1 kwietnia 2018

Ziemniaczana sałatka z marynowanym selerem naciowym i boczkiem

Piękne, pyszne i bez majonezu! Sałatka ziemniaczana z marynowanym selerem naciowym fot. D.Szymborska


Należy wstać od stołu, albo z kanapy i sprawdzić czy w lodówce mamy: jajka (może nawet ugotowane na twardo), ziemniaki (najlepiej małe), boczek (krojony w kostkę to będzie szybciej), seler naciowy (3 łodygi).

Reszta składników sałatki to: ocet winny, oliwa, musztarda z ziarenkami, musztarda Dijon, sól i cukier.

I jak?

Macie to wszystko w swojej kuchni? Jak tak, to teraz mogę spokojnie napisać, że to jest super smaczna sałatka. Znów przepis Smitten Kitchen jest genialną kompozycją smaków.

Sałatka znika w oka mgnieniu. To nie jest danie, w stylu dziś zjem troszkę, jutro dojem resztę. Oj nie! To jest tak pyszne, a marynowany seler naciowy to coś co podbije Wasze serca, albo żołądki – jak kto woli!

Przygotowanie zajmuje chwilę, bo trzeba ostudzić ziemniaki, ale w tą uroczą inaczej pogodę, można je wystawić na balkon, a to bardzo przyśpieszy studzenie!

Składniki (4 porcje):


Proste składniki, świetny smak! A marynowany seler naciowy to hit! fot. D.Szymborska


·      60ml octu białego winnego,
·      60ml wody,
·      łyżeczka cukru,
·      łyżeczka soli.
Sos:
·      3 łyżki oliwy,
·      2 łyżeczki musztardy z dużymi ziarenkami,
·      1 łyżeczka musztardy Dijon,
·      2 łyżeczki octu winnego białego
Sałatka:
·      1kg małych ziemniaków (umyte ale nie obierane ze skórki),
·      3 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone po skosie w plasterki,
·      3 jajka ugotowane na twardo,
·      200g boczku.

Przygotowanie:

Zrobić marynatę i włożyć do niej seler naciowy (pokrojony). Wstawić na godzinę do lodówki.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i bardzo drobno posiekać, jak ktoś ma można użyć praski.

Zrobić sos.

Usmażyć boczek, koniecznie przełożyć go na ręcznik papierowy, tak by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gdy ziemniaki wystygną pokroić je grube plastry albo na pół, jak są bardzo małe. Polać sosem.
Odcedzić seler naciowy z marynaty.


Posypać ziemniaki boczkiem, selerem naciowym i jajkiem.

4 komentarze:

  1. Mniam mniam.
    Pięknie wygląda i zapewne świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) i na pewno to nie był ostatni raz kiedy jedliśmy tę sałatkę :) będą powtórki! to pewne :)

      Usuń
  2. tę marynatę do selera naciowego muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, myślę, że do zwykłej sałatki jarzynowej też się świetnie nadaje :)

      Usuń