TRYB JASNY/CIEMNY

Węgierska klasyka – kotlet z chrzanem


Dania kuchni węgierskiej pojawiają się na naszym stole zimą, wtedy to ciężkie, często tłuste i mięsne dania smakuję najlepiej.

Kotlet z chrzanem jest smażony na smalcu, przez co do lekkich nie należy. Dodatkowo odkryciem było – rzeźnicza maszyna do rozklepywania a bardziej miażdżenia mięsa. Tak „wyklepane” mięso smakuje dużo lepiej, dodatkowo łatwiej usmażyć kotlety bo wszystkie są takiej samej grubości. Dlatego zapytaj swojego rzeźnika czy ma maszynę do kotletów!

Samo przygotowanie jest bardzo proste, składniki do trudnych do dostania też nie należą.

Przepis z naszej ulubionej książki o kuchni węgierskiej – Przewodnik Kulinarny Pascala – Węgry.


Składniki (4 porcje)

  • 4 kotlety ze schabu,
  • 1 korzeń chrzanu (lub jeden mały słoiczek chrzanu tartego),
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki bułki tartej,
  • ½ kostki smalcu,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:



Rozbite kotlety oprószyć solą i pieprzem. Zatrzeć chrzan, będziemy potrzebowali około 4 do 5 łyżek. Połowę chrzanu wymieszać ze śmietaną, drugą z bułką tartą.

Mięso zamarynować z obu stron w śmietanie z chrzanem, następnie obtoczyć w bułce tartej z chrzanem, potem w jajku (roztrzepanym) i potem znowu w bułce tartej.

Roztopić smalec na patelni i smażyć kotlety po 5 do 7 minut z każdej strony.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa