TRYB JASNY/CIEMNY

Penne z cukinią i ricottą – makaron na lato!

Makaron i cukinia fot. D.Szymborska

Kolejny przepis z mojej ulubionej makaronowej książki – Mała Wielka Księga Makaronu. Jedyną modyfikacją (tym razem) było dodanie kurczaka do części makaronu bo domowy mięsożerca się tego domagał. Kurczak – filet z piersi wybieganego kurczaka, pokrojony w kostkę i usmażony na maśle z oliwą. Przepis super prosty, idealny ma lato. Świetnie smakuje w takie upały. Jedna porcja (bez kurczaka) to około 650 kcal, w tym białko to 28 g, tłuszcz 26 a węglowodany to 80 g. Smacznego biegowego wszystkim!!!

Składniki (dla 4 osób):

·      400g makaronu penne (Barilla),
·      1 cukinia,
·      4 ząbki czosnku,
·      bazylia w doniczce (same listki),
·      oliwa z oliwek (4 łyżki),
·      250g ricotty czyli jedno opakowanie,
·      50g startego parmezanu,
·      dla mięsożerców kawałki kurczaka usmażone na maśle z oliwą (dorzucone na końcu do sosu).

Przygotowanie:

Cukinie umyć, blanszować we wrzątku przez 2 minuty, potem włożyć do zimnej wody. Pokroić na plastry o grubości około 1cm i przekroić na pół. Wstawić wodę do gotowania makaronu. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę smażyć plastry cukinii przez minutę dodać czosnek i bazylię. Wszystko starannie wymieszać, następnie dodać ricottę i doprawić solą i pieprzem (najlepiej żeby to i to było świeżo mielone, a sól była morska). Wymieszać z makaronem, nałożyć na talerze i posypać parmezanem. Smacznego biegowego w te upały!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa