TRYB JASNY/CIEMNY

Domowy "ramen" – łatwy przepis - 拉麺

Duże miski zdecydowanie potrzebne! Domowy ramen - genialny smak i znane składniki! fot. D.Szymborska


Ramen to jedno z najbardziej rozpoznawalnych japońskich dań, zupa na rosole z makaronem. Tyle, że wszystko jest tutaj specjalne – sposób gotowania jajka na półtwardo, dodatki, przyprawy.

A teraz najlepsza wiadomość dla tych co lubią gotować kreatywnie – ramen nie ma sformalizowanego przepisu (za Wikipedią) dlatego własna receptura jest mile widziana. Moja jest stosunkowo prosta, co nie oznacza, że nie jest czasochłonna. Zależało mi na najlepszej, najsmaczniejszej bazie, a przy okazji wizyty Japońskiej ekipy (TUTAJ) o ramenie też rozmawialiśmy i ba zakupy na Bio-Bazarze właśnie „pod” ramen wspólnie robiliśmy.

Mój bulion był gotowany na wołowinie, dokładnie na eko żeberkach, włoszczyzna też była eko, zdecydowanie mniej eko było zużycie prądu na gotowanie zupy przez kilka godzin, cóż podobno klasy A i ileś plusów oznaczają, że sprzęt nie zużywa zbyt dużo prądu….

Bulion wyszedł świetny, dodatki okazały się zaskakująco trudne do zdobycia – wymiotło ze sklepów pakczoj ze sklepów, wycieczka do Hali Mirowskiej była smaczną koniecznością.

A ugotowanie jajka z półpłynnym żółtkiem okazało się wykonalne za pierwszym razem!

A cały przepis na 6 porcji przedstawia się następująco:


Składniki bulionu, przed zalaniem wodą fot. D.Szymborska


·      2 cebule – jedna biała druga czerwona – przekrojone na pół i OPALONE,
·      1kg żeberek eko (wołowych),
·      1 marchewka,
·      1 malutka kapusta i kilka łodyg selera naciowego,
·      1 seler,
·      1 por,
·      4 listki laurowe,
·      6 ziarenek ziela angielskiego
·      3 płaskie łyżeczki soli (garnek 4l)
·      6 jajek,
·      2 pakczoje,
·      mała puszka pędów bambusa,
·      2 spore kawałki imbiru,
·      4 łyżki sosu sojowego (japońskiego oczywiście!),
·      suszone grzybki (18 sztuk)
·      400g makaronu ramen (świeżego)

Przygotowanie:


Ugotować bulion (warzywa + mięso), pamiętać o zdejmowaniu szumowin. Wyciągnąć mięso, oddzielić od kości i pokroić w kawałki. Bulion przecedzić, odparować 1/3. Wrzucić obrany imbir i gotować przez 15 minut. Zalać wrzątkiem grzybki. Pakczoj umyć i oddzielić listki. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprawić rosół sosem sojowym dodać pędy bambusa. Gotować chwilę – akurat tyle, żeby ugotować jajko na półtwardo. Włożyć jajka do zimnej wody, gdy zacznie się gotować odczekać 6 minut, przełożyć do garnka wypełnionego kostkami lodu i wodą. Obrać jajka ze skorupek. Wyciągnąć z bulionu kawałki imbiru, dodać mięso. Gotować przez 2 minuty. Nałożyć do talerzy: makaron, mięso, grzybki, pędy bambusa, nalać bulion i ułożyć na wierzchu pakczoj i przekrojone na pół jajko.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa