TRYB JASNY/CIEMNY

Hartowany kurczak z orzechami nerkowca i ryżem kokosowym

Pyszny, delikatny dzięki hartowaniu filet z piersi kurczaka ze smażonymi orzeszkami i zieloną dymką fot. D.Szymborska


Czasem miło wrócić do starego przepisu, sprawdzonego i pysznego! Jakiś czas temu przestałam gotować zielone i czerwone curry. Z bardzo prostego powodu, w okolicy pojawiła się azjatycka restauracja, w której curry jest boskie, tanie i nie trzeba zmywać! To ostatnie, wiadomo, że oczywiste w przypadku restauracji, ale tak cieszy….do tego pakują na wynos i można jeść ze swojego talerza….który już potem trzeba pozmywać, ale czym jest jeden talerz i pałeczki wobec całej kuchni do sprzątnięcia.

Niestety nie ma w okolicy żadnej dobrej chińskiej restauracji, stąd domowa chińszczyzna wciąż jest gotowana.

Kurczak z orzechami jest prostym daniem do przygotowania, ostrzegam tylko, że trzeba dużo oleju i trochę czasu. I tak sherry jest konieczna, bo zmienia smak dania!


Podanie z ryżem kokosowym, może nie jest  zbyt chińskim pomysłem, ale świetnie się komponuje.

Tutaj przepis na 3 duże porcje.

Składniki:


Ryż kokosowy świetnie pasuje do tego mięsa fot. D.Szymborska


·       500g filetu z piersi wybieganego kurczaka,
·        1 białko (z jajka od wybieganej kury, oczywiście),
·       2 łyżeczki mąki kukurydzianej – warto użyć tej z MS albo skrobi kukurydzianej,
·       500ml oleju rzepakowego,
·       100g orzechów nerkowca,
·       2 łyżki sherry,
·       1 łyżka oleju sezamowego,
·       1 łyżeczka soli,
·       2 łyżki sosu sojowego,
·       pęczek dymki – wykorzystujemy tylko zielone części.

Przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski wymieszać z białkiem, olejem sezamowym, skrobią, solą. Wstawić do lodówki na 20 minut. Rozgrzać olej w wysokiej patelni. Odstaw patelnię z „ognia” wrzuć kurczaka, starannie i delikatnie zamieszaj, po około 2 minutach kurczak powinien stać się biały. Odcedź mięso. Na drugiej patelni usmaż orzechy (2 łyżki oleju), wlej sherry, sos sojowy i przełóż zahartowanego kurczaka. Smaż kilka minut starannie mieszając składniki. Nałóż na talerze i posyp pokrojoną dymką.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa