TRYB JASNY/CIEMNY

Wino do brukselki

Jesienne warzywa i owoce - czyli szaleństwo łączenia smaków fot. D.Szymborska


Dobieranie wina do jedzenia to naprawdę trudne i odpowiedzialne zajęcie. Kieliszek białego, czerwonego, słodkiego, wytrawnego…potrafi  zmienić smak dania. Niewyczuwalna nuta nagle staje się dominującą, lub odwrotnie a to wszystko dzięki odrobinie sfermentowanych winogron..

Na warsztatach zorganizowanych przez Niemiecki Instytut Wina, Szef Agata Wojda zaproponowała wyszukane menu, które sami mieliśmy ugotować. Mi przypadł udział w grupie sałatkowej. Ktoś powie – phi sałatka, tyle, że w jak w kuchni szefuje Agata, to nie ma prostych dań, oczywistych połączeń smakowych.

Sałatka z brukselki z kindziukiem, soczewicą i jabłkami to przepyszna przystawka. Na osiem blegersko, dziennikarskich rąk gotowanie szło nam całkiem sprawnie. Byliśmy „do przodu” bo Agata już wcześniej namoczyła soczewicę.

Tutaj lista składników na 10 porcji. Czas przygotowywania, w pojedynkę, w domowej kuchni to około 65 minut, albo troszkę więcej. Ważne żeby mieć sporo lodu, przyda się do hartowania brukselki.

A jeżeli chodzi o wina, to te zaproponowane przez Niemiecki Instytut Wina są do kupienia w Polsce. Niby nic specjalnego, ale dość często pisałam o winach, które miałam okazję degustować, a były niedostępne na polskim rynku.

Składniki:


·      750g brukselek (świeżych),
·      500g czarnej soczewicy (Bieługa),
·      200g oryginalnego kindziuka,
·      150g orzechów laskowych,
·      3 winne jabłka,

Sos:
·      50ml octu jabłkowego,
·      80ml tahini,
·      100ml oliwy,
·      3 łyżki miodu,
·      120ml wody,
·      szczypta soli.

Przygotowanie:

Do takiego efektu dążymy...fot. Królestwo Garów

Myślę, że jakby to zrobić z kalerrose to może byłoby jeszcze smaczniej...fot. D.Szymborska

Pyszna soczewica fot. D.Szymborska

Orzechy fot. D.Szymborska

Prażony na sucho kindziuk fot. D.Szymborska


Namoczoną wcześniej soczewicę ugotować al dente w lekko posolonej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Brukselkę umyć i obraź z twardych liści, pokroić w talarki. Zagotować wodę, lekko osolić, można odrobinę posłodzić. Zblanszować brukselkę – 1-2minuty, odcedzić i przełożyć do miski z zimną wodą, najlepiej do lodu. Kindziuk pokroić w cieniutkie paseczki. Podsmażyć na patelni teflonowej. Orzechy włoskie uprażyć (mają być bez łupin). Jabłka pokroić na mandolinie. Odcedzić  brukselkę, delikatnie wymieszać z soczewicą, kindziukiem i orzechami. Skropić sosem i podać z kawałkami jabłka.


Jeżeli chodzi o wina to idealnie pasują: 2015 Saar Riesling trocken, Weingut VAN VOLXEM, Mozela albo 2014 Goldberg Riesling trocken, Weingut am Kaiserbaum Palatynat.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa