TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczona dynia z mascarpone i orzeszkami pini

Jak dla mnie, trudno o bardziej fotogeniczne warzywo niż dynia fot. D.Szymborska


Chyba bardziej sezonowo się nie da, w kwestii dyni! Leżą wszędzie, piękne, jesienne kolory. Nic tylko gotować. Tyle, że dynia potrzebuje czasu, owszem są odmiany, które są mniej czasowymagające, jednak trzeba zarezerwować chwilę w piekarniku, żeby cieszyć się dobrym smakiem.

Mój przepis z tych prostych i wydaje mi się, gwarantujących dobry smak, jednym słowem wychodzi zawsze!

Połączenie upieczonej, a potem delikatnie podsmażonej dyni z tłustym serkiem mascarpone jest świetne, a dodanie prażonych orzeszków pini pozwala z lekko mdłego dania „wyciągnąć” więcej smaków.

Jeżeli chodzi o czas pieczenia dyni, to zależy to od jej odmiany -  najkrócej piekę hokkaido (20 minut w temperaturze 200 stopni), dłużej „zwykłą” – około 30-40 minut), najlepiej jest przekroić dynię na ćwiartki, polać blachę lub naczynie żaroodporne oliwą i piec dynię, sprawdzając widelcem, czy jest już miękka. Trzeba uważać, żeby nie zrobić paćki dyniowej, bo tak jak do zupy się przyda, tak do mojego dania potrzebne są kawałki, które potem jeszcze delikatnie podsmażam na odrobinie oliwy.

Składniki (2 porcje):


Do wyboru do koloru...fot. D.Szymborska

Świetne, dyniowe danie fot, D.Szymborska


·      1 mała dynia (do 1kg),
·      100g serka mascarpone,
·      oliwa,
·      sól,
·      prażone orzeszki pini.

Przygotowanie:

Dynię upiec, poczekać aż ostygnie, wyciąć pestki i skórkę. Pokroić w kostkę. Orzeszki pini podprażyć, uważając, by ich nie spalić. Na odrobinie oliwy podsmażyć dynię, dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Ważne jest jakiego serka używamy, te polskie nie dają rady, trzeba zainwestować we włoski. Na szczęście są teraz dostępne w małych opakowaniach i nie trzeba kupować wiaderka. Uwaga serek mascarpone to bomba kaloryczna!

Podawać od razu posypując orzeszkami.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa