15 listopada 2017

Idealny sos pieczarkowy z kurczakiem i pietruszką

Pysznie, sycąco - brzmi beznadziejnie, ale po treningach, znaczenie tego słowa się zmienia.....fot. D.Szymborska


Koleżanki blogerki śmieją się ze mnie, że obieram „ze skórki” pieczarki i figi…..tak serio! Mimo, że zabiera to czas… nawet jak jestem bardzo głodna….. każdy ma swojego bzika, tak kiedyś było w piosence… inna sprawa, że tak moim zdaniem jest po prostu smaczniej!

Podsmażane puree z koperkiem a do tego mięso z udek kurczaka ze śmietaną i smażonymi pieczarkami – idealne połączenie. Jeszcze jakieś Sauvignon Blanc i kolacja w 30 minut jest gotowa….

Jak łatwo się domyślić ziemniaki były już wcześniej ugotowane, ugniecione i przechowywane w lodówce. Zgodnie z ideą – nie wyrzucaj, pomyśl, zjedz…..podgrzewane na małym „ogniu” z dodatkiem masła stały się nie tylko dodatkiem ale częścią obiadu/kolacji.

Składniki  (2 porcje):


·      6 ziemniaków,
·      ¼ pęczku koperku,
·      500g pieczarek,
·      400g mięsa z ud wybieganego kurczaka,
·      250ml śmietany 30% (w kartoniku),
·      pęczek pietruszki,
·      masło (ciężko podać ilość…),
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować (osolona woda, żeby było szybciej obrane ziemniaki pokrojone w kostkę), odcedzić, zmiażdżyć i wymieszać z masłem i koperkiem. 

Uwaga – dobrze też smakuję na drugi dzień -  wystarczy je podgrzać na patelni teflonowej z odrobiną masła.

Pieczarki umyć i obrać ze skórki – używam tylko kapeluszy. Pokroić w grube plastry.

Na dużej patelni roztopić masło i smażyć pieczarki. Posolić – gdy puszczą dużo wody, odlać ją, dalej smażyć. Na drugiej patelni na maśle usmażyć mięso z kurczaka – pokrojone w paseczki. Przełożyć do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wymieszać pieczarki z kurczakiem, po chwili smażenia dodać śmietanę. Odczekać około 5 minut i zmniejszyć „ogień”.


Podgrzać ziemniaki. Dodać siekanej pietruszki do pieczarek w sosie śmietanowym i podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz