Gambas al ajillo
Pyszne i super szybkie krewetki, tak właściwie, to robią się same, my tylko musimy je obrać.
Przepis z warsztatu kuchni hiszpańskiej, przygotował Adrian Stojewski.
Składniki dla 4 osób
- 500 g krewetek surowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chili
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
- Natka gałązka pietruszki (do posypania)
Przygotowanie
Oczyszczamy krewetki z pancerzy, pozostawiając jedynie ogonek. W trakcie, wyciągamy jelitka ze spodu krewetki nakłuwając krótkim nożem 4-5 mm w głąb. Pozbywamy się też układu krwionośnego – niteczka z drugiej strony krewetki.
Na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i chili.
Rozgrzewamy i po chwili (zanim zaczną się przypalać) dolewamy oliwę z oliwek.
Dodajemy obrane wcześniej krewetki i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Doprawiamy solą i wyciągamy na cazuelas (gliniane miseczki).
Serwujemy na gorąco posypując świeżo posiekaną natką pietruszki
Post sponsorowany przez Biuro Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce
Bardzo apetycznie wygląda, musze spróbować tego przepisu w domu.
OdpowiedzUsuńWarto przeczytać czasem taki artykuł i przybliżyć sobie tematykę.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :) Z pewnością wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuń