Pincho vasco de cangrejo, pollo y anchoa
Jejku, właśnie się zorientowałam, że zapomniałam o tym super smacznym przepisie na sałatkę, którą je się w formie tapas na kromkach bagietki albo krakersach.
Przepis z warsztatów przygotowanych przez Biuro Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce.
Od kilkunastu lat uwielbiam dość podobną baskijską przystawkę, tyle, że moja wersja nigdy nie zawierała ani kiełków ani kurczaka.
Jednak taka opcja smakowa jest też super rozwiązaniem. Jestem przekonana, że teraz w te upały warto taką sałatkę sobie przygotować bo jest świetną przekąską zarówno imprezową jak i sprawdzi się w tygodniu.
Tutaj prosty przepis, teraz chyba najciężej będzie się przekonać do pieczenia albo grillowania piersi z kurczaka, można ją zastąpić rwaną szynką suszoną – jamon. To taka, moja mała podpowiedź.
Kanapeczki z sałatką z paluszkami krabowymi, kurczakiem i anchovis....
Składniki
- grillowany kurczak (ok. 400 gr)
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- ok. 4 łyżki majonezu
- mielony czarny pieprz
- Sól
- 1 ćwiartka mieszanego sera owczego i krowiego. (ok. 80 gr)
- wasabi do smaku
- świeże kiełki pora (1 duża garść)
- 10 szt. paluszki krabowe
- papryka pieczona bez skóry
- kilka anchovis
- pokrojona bagietka pszenna
Przygotowanie
Drobno posiekaj kurczaka, paluszki krabowe, cebulę, pomidor, ser i kiełki w kostkę, dodaj pieprz, sól i wasabi do smaku, a na koniec wszystko wymieszaj z majonezem i trzymaj w lodówce przez kilka godzin.
Jeszcze raz spróbuj i dopraw do smaku.
Podpiecz kromki chleba i dodaj sałatkę dekorując ją paskami pieczonej papryki, anchois i na koniec kiełkami pora.
Post sponsorowany przez Biuro Radcy ds. Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce
Komentarze
Prześlij komentarz