Sezonowo – makaron z bobem, serkiem kozim, miętą i boczkiem
To (chyba) ten moment, gdy bób jest wciąż dobrej jakości ale już nie w kosmicznych cenach!
Na FP – link tutaj – pytałam, który pierwszy przepis spisać – czy ten z kiełbasą hiszpańską czy właśnie z serkiem kozim – ten wygrał!
Zacznę od gotowania bobu – dzięki takiemu sposobowi jest pyszny, chrupiący i zachowuje kolor.
Gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie przez 4 minuty. Ja solę (na 2l – 3 łyżeczki soli i jedna cukru), potem przelewam zimną wodą, i przekładam do miski z zimną wodą – dzięki temu łatwiej się obiera!
Składniki (4 porcje)
- Makaron penne (po 60 lub 80g na porcje),
- 2 serki kozie (po 200g),
- Pęczek mięty.
- 250g boczku (bio),
- Masło do smażenia boczku,
- Sól do gotowania makaronu,
- 400g bobu (czyli 500 z łupinkami na starcie),
- pieprz do posypania (świeżo mielony).
Przygotowanie
Ugotować bób – można to zrobić wcześniej, obrany bób można dwa dni przechowywać w lodówce.Na maśle usmażyć pokrojony w słupki boczek.
Gdy będzie już wysmażony dodać serek kozi (jedno opakowanie), starannie wymieszać i gotować chwilę na małym ogniu, na chwilę przed odcedzeniem makaronu (zachowujemy kilka łyżek wody z gotowania, jakby sos się zrobił zbyt gęsty) dorzucić bób i siekaną miętę, starannie wymieszać.
Odcedzić makaron, wymieszać z sosem.
Nałożyć na talerze i udekorować serkiem kozim.
Posypać pieprzem.
Smacznego sezonowego!
Proste i pyszne danie, które jak pokazuje historia bloga jemy co roku, lekko modyfikując składniki i proporcje. Ta wersja jest super smaczna!
Zapowiada się bardzo ciekawie.
OdpowiedzUsuńto prawda jest bardzo smacznie :)
UsuńNa letnie upały po prostu super:)
OdpowiedzUsuń