TRYB JASNY/CIEMNY

Bób po hiszpańsku z paprykową kiełbasą (txistor)



 
Po Baskijku - txistor, albo po hiszpańsku - chistorra to kiełbasa, rodzaj chorizo. Surowa do smażenia lub duszenia, składa się z mielonej wieprzowiny, często z dodatkiem wołowiny, ma dużo czosnku, soli i papryki – to właśnie papryce zawdzięcza swój kolor. Praktycznie każda prowincja hiszpańska przygotowuje trochę inną wersję chistorry.
 
Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste, efekt chrupkości bobu w połączeniu z dość ciężką kiełbasą równoważy makaron – jednym słowem zbilansowane danie! W Kraju Basków, najczęściej je się txistor z jajkami i ziemniakami.



 

Składniki (2 porcje)

 
250 ugotowanego bobu,
200g chisotorry,
160g suchego makaronu,
Sól i pieprz,
Opcjonalnie parmezan do posypania dania.
 

Przygotowanie


Bób ugotować (dla przypomnienia, duży garnek, gotująca się woda, mocno posolona z odrobiną cukru, bób gotować 4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą, obrać).

Chistorrę pociąć w kawałki (ok. 2cm), naciąć, smażyć na małym ogniu, wytopić tłuszcz. 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Dodać bób do kiełbasy, delikatnie wymieszać. 

Wymieszać sos z makaronem, podawać od razu.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa