Bób po hiszpańsku z paprykową kiełbasą (txistor)
Po Baskijku - txistor, albo po hiszpańsku - chistorra to kiełbasa, rodzaj chorizo. Surowa do smażenia lub duszenia, składa się z mielonej wieprzowiny, często z dodatkiem wołowiny, ma dużo czosnku, soli i papryki – to właśnie papryce zawdzięcza swój kolor. Praktycznie każda prowincja hiszpańska przygotowuje trochę inną wersję chistorry.
Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste, efekt chrupkości bobu w połączeniu z dość ciężką kiełbasą równoważy makaron – jednym słowem zbilansowane danie! W Kraju Basków, najczęściej je się txistor z jajkami i ziemniakami.
Składniki (2 porcje)
250 ugotowanego bobu,
200g chisotorry,
160g suchego makaronu,
Sól i pieprz,
Opcjonalnie parmezan do posypania dania.
Przygotowanie
Bób ugotować (dla przypomnienia, duży garnek, gotująca się woda, mocno posolona z odrobiną cukru, bób gotować 4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą, obrać).
Chistorrę pociąć w kawałki (ok. 2cm), naciąć, smażyć na małym ogniu, wytopić tłuszcz.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dodać bób do kiełbasy, delikatnie wymieszać.
Wymieszać sos z makaronem, podawać od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz