Indyk po azjatycku z groszkiem cukrowym podany z przeźroczystym makaronem
Tak, tak nazwa nie bez powodu, wiem, że podobno do gulasz staropolski….czyli taka niewiele mówiąca, ale tak jest z tym daniem, sos jak Teriyaki ale z mniejszą ilością warzyw niż robiłam do tej pory, do tego sporo dodatków. Przepis zainspirowany tym co na swoim blogu zaproponował Jakub Kuroń, modyfikacja największa w kwestii mięsa – nie pierś a udziec indyczy.
Przygotowanie, mimo wielu składników szybkie i jak najbardziej do wykonania w tygodniu.
Składniki (dla 4 osób)
- 500g mięsa z udźca indyka,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 250g groszku cukrowego,
- 200g mrożonego zielonego groszku,
- 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka soli,
- Mała cukinia,
- 300g makaronu glass noodles (przeźroczysty – przeźroczysty makaron jest przygotowywany z fasoli mung lub słodkich ziemniaków, nie wymaga gotowania, należy go przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu – ma być miękki przed wymieszaniem z sosem)
Składniki sosu:
- 100ml sosu sojowego (warto użyć takiego o obniżonej ilości soli)
- 1 łyżka oleju sezamowego (tego z prażonych ziaren sezamu)
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżka sosu ostrygowego,
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru,
- 100ml wody,
- 4 gwiazdki anyżku
- 2 łyżeczki tartego imbiru (może być ze słoika),
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszana w łyżce zimnej wody.
Dymka (zielona część) do posypania.
Przygotowanie
Indyka pokroić w sporą kostkę. Wymieszać z olejem, czosnkiem. Odstawić na bok. Zagotować osoloną i posłodzoną wodę, wrzucić na dwie minuty groszek cukrowy i groszek mrożony. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do lodowatej wody – wszystko po to, by groszek był chrupiący.
Przygotować sos – najlepiej wszystkie składniki (z wyjątkiem mąki ziemniaczanej) gotować na średnim ogniu w garnku, rondelku o nieprzywierającym dnie. Po 10-15 minutach dodać do sosu mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Poczekać aż sos się ponownie zagotuje.
Podsmażyć mięso indyka przez około 5-6 minut. Przełożyć do miski.
Wstawić makaron do namaczania – zgodnie z instrukcją z opakowania
Cukinię pokroić w grubą kostkę, usmażyć w woku przez 2-3 minuty. Dodać mięso, groszki i sos.
Smażyć/gotować przez 2 minuty, na sam koniec dodać makaron (dobrze odcedzony) i można podawać!
Posypać siekaną dymką.
Komentarze
Prześlij komentarz