Coleslaw – najlepszy przepis ever
Jeżeli myśląc o coleslaw macie w głowie kwaskowaty smak majonezu z dodatkiem octu, i mdłą kapustę byle jak posiekaną, to najwyższa pora to zmienić!
To jest przepis na najlepsze coleslaw ever! Gdy raz je zrobimy nie sięgniemy po inny przepis! Niech Was nie odstrasza ilość soli, cukru czy majonezu, jak to się mówi – będą Państwo zadowoleni!
A teraz dobra wiadomość – nie trzeba kilku godzin wystarczy 5 minut by pozbyć się wody z kapusty!
Autorem przepisu jest znakomity J.Kenji Lopez-Alt z Nowego Jorku, a przepis pochodzi, z portalu, który specjalizuje się w sprawdzonych i pysznych przepisach – Serious Eats.
Składniki
(na miskę coleslaw – nie umiem powiedzieć dla ilu osób to porcja, bo jest tak pyszna, że znika szybciutko)
- ½ małej białej kapusty – pozbywamy się liści zewnętrznych, wycinamy głąb i kroimy na mandolinie albo ścieramy na tarce – tam gdzie jest, ta opcja do „plasterków”,
- 1 marchewka, starta na tarce – duże oczka,
- 1 czerwona cebula, starta a na tarce – duże oczka,
- Pęczek pietruszki – same listki, posikane,
- 230 ml cukru (przesypać do naczynia z podziałką),
- 115 ml soli (zwykłej kuchennej, również odmierzyć w naczyniu z podziałką).
Składniki sosu
- 170 ml majonezu,
- 60 ml octu jabłkowego,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu (to wg przepisu, ale tutaj aż tyle bym nie dodawała)
- 3 łyżki cukru.
Przygotowanie
Jak się można dowiedzieć z przepisu J.Kenji Lopez-Alt, czas wysolenia, czyli pozbycia się wody z kapusty to zaledwie 5 minut. To działa, owszem przez kolejną godzinę można by pozbyć się zaledwie kilku dodatkowych procentów wody, co nie jest odczuwalne w sałatce, a bardzo niepotrzebnie wydłuża proces jej przygotowania.
W dużej misce wymieszaj: kapustę, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dosyp cukru i soli. Odstaw na 5 minut.
Mieszankę warzyw przelew starannie wodą, używaj sitka o drobnych oczkach, żeby nie pozbyć się składników i nie zapchać zlewozmywaka.
Następnie – cóż za świetny i działający pomysł J.Kenji Lopez-Alt, przełóż sałatkę do suszarki do warzyw (tej gdzie się kręci plastikowym pojemnikiem z dziurkami) i pozbądź się wody.
Przełóż warzywa do miski.
Przygotuj sos do coleslaw – warto sprawdzać smak, i dopiero wtedy dolewać octu winnego, uważajmy też z pieprzem, żeby sos był wyrazisty ale smaczny. Warto użyć trzepaczki, po to, by dobrze wymieszać składniki sosu.
Następnie wymieszać sos z warzywami. Nie wlewajmy od razu całego, tylko dolewajmy i sprawdzajmy konsystencję sałatki.
I teraz najlepsza wiadomość – można podawać od razu!
Na zdjęciu amerykańska kolacja – coleslaw, duże frytki i bułka z szarpaną wołowiną gotowaną przez 36 godzin w temperaturze 70C.
O mięsach i rybach z sous vide to jeszcze będę pisać, bo zachwyt nad smakiem i teksturą jest coraz większy!
Komentarze
Prześlij komentarz