Makaron z pieczarkami i kiełbasą (surową, włoską)
To bardzo jesienny makaron, bazowy przepis jest z grzybami leśnymi, ale ta wersja z szerszym makaronem i pieczarkami jest obłędnie pyszna!
Polecam ogromnie, tylko jest jeden warunek potrzebujemy prawdziwej, włoskiej, surowej kiełbasy!
Przepis pochodzi ze strony Ricette Gillozafferano
Składniki
- Tagliatelle z jajek 250 g
- Surowa, włoska kiełbasa 350 g
- Borowiki 300 g
- Białe wino 50 g
- Tymianek 5 gałązek
- Oliwa z oliwek extra vergine do smaku
- Sól do smaku
- Czosnek 1 ząbek
- Czarny pieprz do smaku
- Masło 70 g
- Szalotka 25 g
- Rozmaryn 3 gałązki
- Sól do smaku
Przygotowanie
W rondelku rozpuść masło. Dodaj posiekaną szalotkę i rozmaryn, dopraw szczyptą soli. Mieszaj i gotuj przez 5 minut na bardzo małym ogniu.
Przelej mieszankę do miski.
Przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
W międzyczasie oczyść grzyby (w moim przypadku pieczarki), usuwając nożykiem ziemistą część i podstawę trzonu. Delikanie umyj grzyby. Pokrój je następnie na cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzej olej z czosnkiem i rozmarynem, dodaj grzyby, smaż je na dużym ogniu przez kilka minut. Gdy nabiorą ładnego koloru, dodaj szczyptę soli.
Usuń zioła i odłóż grzyby na bok do miski, aby zwolnić patelnię. Naciętych kiełbasek zdjąć osłonkę i posiekać (drobno). Na patelnię przełuż kiełbasę. Smaż na dużym ogniu, aż będzie złota, a następnie dodaj białego, wytrawnego wina.
Pozwól, aby alkohol odparował.
W międzyczasie ugotuj tagliatelle. Przełóż grzyby do patelni.
Smaż razem grzyby i kiełbasę przez kilka minut, a następnie dodaj tagliatelle ugotowane al dente i łyżkę wody z gotowania makaronu.
Wyjmij masło aromatyczne z zamrażarki i dodaj je do patelni, wymieszaj na wyłączonym ogniu.
Tagliatelle z grzybami i kiełbasą są gotowe do podania, serwuj ze świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony Ricette Gillozafferano
Komentarze
Prześlij komentarz