Brukselka (prawie) doskonała
Uwielbiam brukselkę, na blogu pojawiało się sporo przepisów, ale ten jest tym najlepszym! Naprawdę, tamte oczywiście, że też lubię – inaczej by się na blogu nie znalazły ale ten….ten to jest (prawie) doskonały!
To przepis, który nie jest wymagający, jedyne co jest wymogiem do przygotowania to….posiadanie piekarnika!
Składniki – dla dwóch osób jako dodatek do obiadu lub kolacji, albo jako przystawka
- 250g brukselki,
- Oliwa do nasmarowania brukselek,
- Sól,
- Parmezan do posypania,
- Sok z cytryny do skropienia.
HINT
użyjcie papieru do pieczenia zamiast folii aluminiowej, dzięki temu brukselka nie będzie przywierać i będzie można ograniczyć ilość oliwy!
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.
Brukselkę obrać z liści zewnętrznych, duże brukselki przekroić na pół, opcjonalnie wykroić głąbik (delikatnie, tak żeby brukselki się nie rozwaliły).
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, brukselkę wymieszać z oliwą – tyle, żeby pokryć brukselki, ale wciąż niezbyt dużo.
Lekko posolić.
Rozłożyć na blasze i piec przez 20 minut.
Gdy są upieczone albo na sam koniec (1 minuta), wymieszać z parmezanem i dodać soku z cytryny.
Smacznego brukselkowego!
Rozłożyć na blasze i piec przez 20 minut.
Gdy są upieczone albo na sam koniec (1 minuta), wymieszać z parmezanem i dodać soku z cytryny.
Smacznego brukselkowego!
Komentarze
Prześlij komentarz