TRYB JASNY/CIEMNY

Ekspresowe i pyszne czerwone curry po tajsku



 
Tak, pasta ze słoika. Ale taka jest cena szybkiego przygotowywania kolacji w tygodniu. Tak, jak w weekendy jest czas na przepisy Julii Child (KLIK), tak w tygodniu chodzi o to, żeby nie jeść po…..21. 
 
Dlatego szybkie przepisy, ale wciąż smaczne i w miarę możliwości, tym razem czasowych, z małą ilością rzeczy gotowych.
 
Przepis znaleziony na stronach Good Food, autorką podstawowej wersji jest Elena Silock
 
Przepis na 3-4 porcje.
 

Składniki

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka pasty z imbiru i czosnku
  • pasta curry czerwona
  • 400ml mleka kokosowego
  • 6 udek kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych w duże kawałki
  • 4 liście limonki (u nas suszone)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½ pęczka kolendry (same listki)
  • ½ czerwonej papryczka chili, pokrojona ukośnie
  • ugotowany ryż jaśminowy (na zdjęciu wersja z kolendrą i odrobiną masła)
 

Przygotowanie

 
Podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na dużej patelni na średnim ogniu, a następnie smaż 1 łyżkę imbiru i 1 łyżkę pasty z czosnku przez 2 minuty. 
 
Dodaj czerwoną pasty curry, smaż przez kilka sekund, a następnie wlej 400 ml mleka kokosowego. Tutaj trzeba postawić ! bo pasta curry (ze słoiczka, z pudełeczka) ma różną ostrość, więc proszę o rozwagę, autorka mówiła nawet kilku łyżkach, ja zaczęłabym od łyżeczki i sprawdzała jaka ostrość nam pasuje.
 
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i mieszaj nieco, czekając aż olej pojawi się na powierzchni.
 
Dodaj udka kurczaka, pokrojonych w kawałki, oraz liście limonki, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut lub aż kurczak będzie ugotowany.
 
Dodaj 1 łyżkę sosu rybnego i szczyptę brązowego cukru, a następnie spróbuj - jeśli wolisz bardziej słone, dodaj więcej sosu rybnego; jeśli wolisz słodsze, dodaj trochę więcej cukru.
 
Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj kolendrę. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa