Bób z kiełbasą włoską i koperkiem
Tak, tak…to nie pomyłka, wcześniej były kurki a teraz bób. A wszystko dlatego, że zrobiliśmy pizzę, taką domową, pieczoną na kamieniu. Jak wiadomo, pizza to świetny biznes, bo dobra pizza ma śladowe ilości dodatków….w efekcie zostało dużo surowej kiełbasy (włoskiej).
Najważniejsze w tym przepisie jest ugotowanie bobu! Dobre ugotowanie – duży garnek z wodą (mocno posoloną i lekko posłodzoną), do takiego wrzątku wrzucamy bób. Bez przykrycia gotujemy 4 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wkładamy do miski z lodowatą wodą. Delikatnie obieramy. Tadam bób jest świetny do podsmażenia – nie będzie się rozpadał i będzie ślicznie zielony!
Najważniejsze w tym przepisie jest ugotowanie bobu! Dobre ugotowanie – duży garnek z wodą (mocno posoloną i lekko posłodzoną), do takiego wrzątku wrzucamy bób. Bez przykrycia gotujemy 4 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wkładamy do miski z lodowatą wodą. Delikatnie obieramy. Tadam bób jest świetny do podsmażenia – nie będzie się rozpadał i będzie ślicznie zielony!
Składniki (3 porcje)
- 180g makaronu,
- 500g bobu (w łupinkach),
- 250g włoskiej, surowej kiełbasy,
- 1 łyżka śmietany,
- ½ pęczka koperku,
- Masło i oliwa do smażenia.
Przygotowanie
Bób ugotować. Obrać (patrz wyżej). Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną kiełbasę. Wstawić wodę na makaron. Dodać do kiełbasy bób, koperek (posiekany), łyżkę śmietany, doprawić i delikatnie wymieszać.Podawać ze świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego sezonowego!
Więcej przepisów z bobem w roli głównej TUTAJ
Komentarze
Prześlij komentarz