Kurki z włoską kiełbasą
To już ten moment! Sezon na kurtki – czas start!!!
Jeszcze drogie, jeszcze trudno dostępne ale już są! KURKI!
Tutaj przepis, który łączy kuchnię włoską z klasycznym sposobem podawania kurek w Polsce.
Przygotowanie ekspresowe, jeżeli odliczymy czas potrzebny na staranne umycie kurek. Nie ma nic gorszego niż zgrzytające kurki! A bardziej piasek i ziemia, bo kurki nie są zbyt zgrzytliwe.
Zacząć od bardzo starannego umycia kurek, pokroić (duże) na mniejsze kawałki. Na maśle z oliwą je usmażyć, tak by odparować wodę. Zdjąć z patelni.
Podsmażyć cebulkę na maśle z oliwą, zdjąć z „ognia”, przełożyć do miski. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć kiełabasę – wyciągamy z osłonek i rozgniatamy widelcem a potem smażymy.
Delikatnie wymieszać cebulę, kurki i kiełbasę. Dodać koperek i śmietanę. Smażyć jeszcze moment, delikatnie mieszająć.
Doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z kurkami. Podawać ze świeżo tartym parmezanem.
Jeszcze drogie, jeszcze trudno dostępne ale już są! KURKI!
Tutaj przepis, który łączy kuchnię włoską z klasycznym sposobem podawania kurek w Polsce.
Przygotowanie ekspresowe, jeżeli odliczymy czas potrzebny na staranne umycie kurek. Nie ma nic gorszego niż zgrzytające kurki! A bardziej piasek i ziemia, bo kurki nie są zbyt zgrzytliwe.
Składniki (3 porcje)
- 600g kurek,
- 200g kiełbasy surowej włoskiej,
- ½ pęczka koperku,
- 2 łyżki śmietany (kartonik, 30%),
- 2 małe cebule,
- Oliwa i masło do smażenia,
- Parmezan do posypania,
- 250 świeżego makaronu (wstążki),
- Sól i pieprz do doprawienia.
Przygotowanie
Zacząć od bardzo starannego umycia kurek, pokroić (duże) na mniejsze kawałki. Na maśle z oliwą je usmażyć, tak by odparować wodę. Zdjąć z patelni.
Podsmażyć cebulkę na maśle z oliwą, zdjąć z „ognia”, przełożyć do miski. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć kiełabasę – wyciągamy z osłonek i rozgniatamy widelcem a potem smażymy.
Delikatnie wymieszać cebulę, kurki i kiełbasę. Dodać koperek i śmietanę. Smażyć jeszcze moment, delikatnie mieszająć.
Doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z kurkami. Podawać ze świeżo tartym parmezanem.
Smacznego sezonowego!
Inne przepisy na kurki TUTAJ
Komentarze
Prześlij komentarz