TRYB JASNY/CIEMNY

Ziemniaki po kanaryjsku – jak zrobić

Ziemniaki po kanaryjsku fot. D.Szymborska
Tutaj to jedno z najpopularniejszych dań. Do wszystkiego, do ryżu, to ryby, do owoców morza, do kurczaka. Ziemniaki po kanaryjsku – koniecznie z sosem  albo czerwonym albo zielonym. Pycha sama w sobie. A najsmutniejsze, że jak się dowiedziała to nie zrobię sobie takich w domu. Przepis banalny – ziemniaki umyć starannie. Warto wybrać takie drobne. Następnie gotować tak jak zawsze w słonej wodzie. Banalne. Tylko skąd ja wezmę w Warszawie wodę z Oceanu? Nie przywiozę…. To wcinam ziemniaki do makaronu bo… takie pyszne są. A sos bazyliowo czosnkowy, lub paprykowo czosnkowy. Wszystko na bazie oliwy, podobne do pesto ale bardziej płynne. Niektórzy obierają je ze skórki ale dla mnie to one przypominają ziemniaki z ogniska więc wcinam ze skórką. Po ugotowaniu odcedzić i posypać solą. Podawać do wszystkiego…. 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa