TRYB JASNY/CIEMNY

Stek Black Angus ze śliwkami kalifornijskimi – po domowemu

Stek przepis Pawła Kibarta fot. D.Szymborska

Ja i steki trzymamy się raczej z daleka od siebie. Stek nie może być dobrze wysmażony bo zwyczajnie traci smak. Przygotowanie wióra, czy podeszwy – tak można nazwać wysmażenie steka. A ja znowuż nie lubię soków/krwi i tej całej surowości z którą wiąże się dobrze przygotowany stek. Tylko wtedy można docenić smak mięsa, sezonowanie, kunszt wykrojenia i cały smak.
Na warsztatach z Pawłem Kibartem przygotowywaliśmy stek ze śliwkami kalifornijskimi i serem pleśniowym. Bardzo smaczne danie, choć ja zostanę przy tym, że nawet jak nie jem steków to uważam, że powinny być robione na dobrym grillu. Takie dopiekanie moim zdaniem nie jest najlepszym pomysłem. Inna sprawa, że w miejscu, gdzie odbywały się warsztaty nie mieliśmy grilla a takie rozwiązanie pozwoliło na przygotowanie dobrego mięsa. 
Zabawy dużo bo dodatki – julienne ziemniaczane wymaga nie tylko precyzji w krojeniu ale i kunsztu w smażeniu!



Składniki (na jedną porcję):
·      „200 g steka Black Angus,
·       50 g sera gorgonzola,
·      50 g śliwek kalifornijskich,
·       1 ziemniak,
·      2 gałązki tymianku,
·      100 ml śmietany 36%,
·       oliwa z oliwek,
·      sól
 i pieprz
Przygotowanie:

Ser zagotować w śmietanie z gałązką tymianku. Dodać́ pokrojone w paski suszone śliwki. Ziemniaki pokroić́ w julienne. Doprawić je odrobiną soli i pieprzu. Steka obsmażyć́ na gorącej patelni, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 140°C przez 15 minut. Na mięsie położyć́ kawałek masła i gałązkę̨ tymianku. Julienne z ziemniaków usmażyć́ na gorącej patelni i ułożyć́ na talerzu. Steka położyć́ na ziemniakach i polać́ sosem."

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa