TRYB JASNY/CIEMNY

Domowy smalec – łatwy i ekonomiczny przepis

Tak wygląda pyszny, domowy smalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem fot. D.Szymborska


Uwaga 100g smalcu to prawie 900kcal! Uff po takiej informacji to już może być tylko lepiej, prawda?

Pyszny chleb, do tego smalec, ogórek i prażona cebulka – prosto, pysznie i idealnie do…wódeczki.

O tej ostatniej nie będzie, z prostej przyczyny – nie piję. Wódki używam do przygotowywania świetnej tarty, ewentualnie do przygotowywania (nieudanego) nalewki.

Domowy smalec jest pyszny i bardzo tani. 400ml słoiczek to koszt około 5-6 złotych.

To przepis dla tych co nie mają ochoty przepłacać i chcą wiedzieć (do końca) co naprawdę jedzą.

Przygotowanie to zaledwie 30 minut plus chłodzenie.

Składniki (400ml):

·      300g słoniny,
·      1 kwaśne jabłko,
·      1 biała cebula,
·      3 listki laurowe,
·      5 ziarenek ziela angielskiego,
·      ½ łyżeczki soli.

Efekt końcowy fot. D.Szymborska

W produkcji.....fot. D.Szymborska


Przygotowanie:


Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do teflonowej patelni i zacząć wytapiać. Dodać posiekaną cebulę, starte jabłko i przyprawy. Poczekać aż zrobią się skwarki i delikatnie przelać smalec do słoika. Pozostawić do schłodzenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa