TRYB JASNY/CIEMNY

Wiosenna sałatka z koprem włoskim


Przepyszna sałata z aromatycznym sosem fot. D.Szymborska



Tak, tak to nie jest błąd to ja już zaczynam wiosnę! Powoli kończę z przygotowywaniem ciężkich dań, skłaniam się w stronę sałat, będzie więcej owoców i warzyw, mniej mięsa. Ot czego innego mój organizm potrzebuje zimą a czego innego gdy za oknem robi się coraz cieplej.

Uwielbiam koper włoski – fenkuł, zwany też koprem słodkim, za smak i aromat. Świetnie smakuje na surowo, gdy potniemy go na mandolinie (albo tarce), zachowuje swój świeży aromat, gdy go upieczemy.

Sałatka według przepisu „Smitten Kitchen” jest super prosta – same warzywa i przepyszny sos. Ja usprawniłam wersje zwykłej sałaty, by przemienić ją w lunch – dodałam wędzonego łosia i jako na twardo – świetne połączenie. Co ważne, sałata „wytrzymuje” w lodówce jeden dzień, czyli nie marnujemy (jeżeli) jedzenia, jeżeli nie zjemy wszystkiego dnia poprzedniego.

Ogromnie podoba mi się pomysł, by najpierw przygotować sos do sałaty, wlać go do wielkiej miski, gdzie będziemy mieszać składniki, następnie włożyć wszystko co będziemy mieszać i…. odstawić na bok. Dzięki temu sałatę przygotowujemy naprawdę na „ostatnią chwilę” i liście są świeże i sprężyste!

Składniki (4 porcje):


·         100g liści sałat (warto używać włoskich bo są delikatniejsze),
·         150g rukoli,
·         Mały fenkuł (koper włoski)

Sos:
·         3 łyżki (45ml) soku z cytryny (czyli mniej więcej jedna cała wyciśnięta cytryna),
·         2 łyżki (30g) musztardy gruboziarnistej,
·         1 łyżeczka musztardy Dijon,
·         ¼ szklanki (80ml) oliwy z oliwek (im lepszej jakości tym lepiej)

Dodatki:
·         Jajko ugotowane na twardo,
·         Łosoś wędzony.

Wersja lunchowa - z dodatkiem łososia i jajek gotowanych na twardo fot. D.Szymborska


Przygotowanie:

Składniki sosu starannie wymieszać, najlepiej do tego użyć trzepaczki. Przelać do dużej miski, przełżyć liście sałat i rukolę. Fenkuł umyć, pokroić na mandolinie albo na tarce. Wszystkie składniki wymieszać na chwilę przed podaniem.

Komentarze

  1. Smakowite i ciekawe połączenie, od razu kojarzy się z wiosną, co nadchodzące mrozy jest bardzo wskazane ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa