TRYB JASNY/CIEMNY

Tarta jak pizza - alzacki przysmak



Dodatek gruszki bardzo poprawia smak tarty/pizzy fot. D.Szymborska




Boczek, śmietana, cebula i mąka tak w skrócie można opisać ten przepis. Ciężko o prostsze, łatwiej dostępne ale też tanie składniki.


Alzacki przepis jest super pomysłem dla tych, którym nie zawsze udawało się przygotować dobre ciasto do pizzy, zawsze wypieka się super smacznie!


Dodanie chińskiej gruszki nashi to strzał w dziesiątkę. Jadłam kiedyś pizzę bianco – czyli podobną do tej tarty – bo bez sosu pomidorowego, i połączeni włoskiej szynki ze świeżą gruszką było wyjątkowo dobre. Jak się okazuje gruszka świetnie pasuje również do wytopionego boczku.


Jedyne „ale” do przepisu jest takie, że przyda się nam robot kuchenny do wyrobienia ciasta, musimy też sobie zarezerwować minimum godzinę na to, by ciasto wyrosło.
  

Składniki (na dwie tarty wielkości znormalizowanej blachy do pieczenia):



·         150g wędzonego boczku, pokrojone w kostkę,

·         125ml śmietany (36% w kartoniku),

·         2 cebule pokrojone w cienkie piórka,

·         400g mąki pszennej,

·         1 paczka suszonych drożdży,

·         1 łyżeczka soli,

·         1 łyżeczka cukru,

·         225ml wody,

·         1 łyżka oliwy (im lepszej jakości tym lepiej).


Przygotowanie:

Przysmak z Alzacji! fot. D.Szymborska


Zrobić ciasto: najpierw wymieszać wszystkie suche składniki: mąka, drożdże, sól, cukier, potem zrobić „dołek” i wlać oliwę i wodę. Wyrobić ciasto – 10 minut, ciasto ma być super gładkie. Ścianki dużej miski wysmarować oliwą i przełożyć ciasto, pozwolić mu wyrastać przez 2 godziny, nie można zapomnieć o szczelnym przykryciu miski (folia spożywcza).



Cebulę pokroić w piórka, boczek usmażyć i odcedzić, ser utrzeć. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Upewnić się, że w piekarniku na najniższej półce jest blacha, na której będziemy piec tarte. Ciasto podzielić na dwie części, krótko zagnieść, przykryć miską i zostawić jeszcze na 10 minut do „wyrośnięcia”. 



Rozwałkować na placek, średnica około 30-35 cm. Ubić śmietanę, wystarczy rózgą. Na ciasto nałożyć łyżką śmietanę, rozsmarować po całym placku, trochę grubszą warstwą. Ułożyć boczek (1/2 bo przygotowujemy dwa placki) i cebulę, posypać serem. 



Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 14 minut, jak końcówki cebuli zrobią lekko czarne (patrz zdjęcie)  tarta jest gotowa. Pokroić na kawałki przy użyciu noża do pizzy. Dodać pokrojoną na mandolinie gruszkę (wcześniej obrać ze skóry i pozbyć się gniazda nasiennego).



Przepis źródłowy z: "Smaki świata, Francja" Beverly Leblanc, czyli mojej ulubionej książki z francuskimi przepisami!


Komentarze

  1. wygląda smakowicie, muszę kiedyś zrobić dla mojego Łukasza :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa