TRYB JASNY/CIEMNY

La tapenade czyli francuska pasta z oliwek i kaparów



Wychodzisz z restauracji, pamiętasz smak, dopytałeś się o składniki. Wracasz do domu i starasz się to odtworzyć. Efekty bywają różne. Po wielu domowych testach – mamy to! Genialna tapenada, albo jak ktoś woli la tapendade, bo pasta z oliwek i kaparów ma francuski rodowód, a nie grecki jak wielu z nas myśli.

Przygotowanie zajmuje chwilę, ale znalezienie proporcji składników to duże wyzwanie!

Do przygotowanie sporej miseczki pasty potrzeba:
  • Słoik oliwek kalamata (około 250g) – trzeba je wydrylować,
  • Kopiasta łyżeczka kaparów (małe, w zalewie),
  • 2 fileciki anchois,
  • Skórka starta z cytryny (tarka o małych oczkach),
  • Łyżka soku z cytryny,
  • 10 gałązek tymianku – wykorzystujemy same listki,
  • 3 łyżki oliwy – wytrawnej, najlepszej w naszej spiżarni.

Przygotowanie:

wszystkie składniki wrzucić do blendera i na małych obrotach zmiksować, tak by NIE uzyskać papki tylko pastę z kawałkami oliwek i kaparów.

Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce. Idealnie pasuje do serów i grzanek.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa