Pommes dauphine – ziemniaki po francusku



Idealna zapiekanka ziemniaczana. Cudownie delikatne ziemniaki – pokrojone na mandolinie – w cieniutkich plasterkach, aromatyczny ser…

Zapiekanka zdaniem Beverly Leblanc pochodzi z okolic Grenoble, jej smak jest śmietankowo serowy, nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych a obok zapiekanych z szafranem ziemniaków (TUTAJ przepis) jest jednym z moich ulubionych zapiekanek.

Przepis pochodzi z książki „Smaki świata. Francja”, nie można ufać informacji, że to porcja na 6 osób, oj nie…chyba tylko w przypadku, gdy będzie zupa, drugie danie, przystawki i deser, wtedy to tak, inaczej maksymalnie dla czterech…

Składniki

  • 1kg ziemniaków – najlepiej drobne do pieczenia, obrane i pokrojone na mandolinie w cienkie plasterki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250ml śmietanki (30% w kartoniku),
  • 12g soli na 1kg ziemniaków,
  • Dużo świeżo mielonej gałki muszkatołowej,
  • 200g sera gruyere – starego na tarce o dużych oczkach,
  • Masło do wysmarowania formy i do ułożenia na samej górze zapiekanki.



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. 

Ziemniaki pokrojone w plasterki przesypać do dużej miski, zalać zimną wodą, odczekać chwilę i odcedzić.

Ząbkami czosnku natrzeć formę do pieczenia, potem wysmarować masłem. W misce wymieszać śmietanę z serem, solą i gałką muszkatołową. 

Wymieszać masę z ziemniakami i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na samej górze ułożyć kilka kawałeczków masła. 

Piec 90 minut w temperaturze 190 stopni. 

Na ostatnie 15 minut pieczenia zwiększyć temperaturę do 250 stopni. Podawać od razu uważając żeby się nie poparzyć! 

Zapiekanka zachowuje długo ciepło, idealna jako dodatek do warzyw grillowanych, mięs czy ryb.

2 komentarze:

Copyright © On Egin Eta Topa