TRYB JASNY/CIEMNY

Szafranowe ziemniaki zapiekane w rosole


To wcale nie jest przekombinowane danie! Brzmi może dziwnie, ale w gruncie rzeczy to jest tak jak w tytule – ziemniaki zapiekamy w rosole i szafranie.

To idealny dodatek do ryb, mięs. Jeżeli znudziły Wam się: tłuczone, w mundurkach to taka ziemniaczana zapiekanka na pewno Wam zasmakuje.

A że coraz chłodniej za oknem to włączenie piekarnika to już nie jest problem, prawda?

Przepis dalej od niezastąpionej (ostatnio trwa u nas w domu fascynacja jej blogiem) Erren z Erren’s Kitchen.

Składniki (na 4 porcje)


  • 1 ½ szlanki rosołu (może być wegetariański albo z kurczaka, ale wołowy czy na innych pieczonych kościach byłby za ciężki),
  • ½ łyżeczki szafranu (to więcej niż w tych najmniejszych paczkach, które ostatnio pojawiły się w sklepach),
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
  • 2 łyżki masła plus masło do wysmarowania formy,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • Pęczek natki pietruszki (posiekany, ale niezbyt drobno),
  • 1kg ziemniaków (u nas bio),
  • Pieprz i sól.



Przygotowanie



Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Starannie wysmarować naczynie do pieczenia masłem. W garnku podgrzać rosół, dodać szafran, czosnek i 2 łyżki masła, gotować przez 5 minut.

W misce wymieszać mąkę z zimną wodą, dodać do rosołu i starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry (cienkie ale nie za bardzo, żeby się nie rozpadały po upieczeniu).

Ułożyć ziemniaki warstwami w naczyniu żaroodpornym, zalać rosołem z dodatkami.

Piec 45-60 minut, aż ziemniaki będą się rumienić na górze.

Przed podaniem posypać siekaną natką.


A tu jeszcze nowsze zdjęcia, bo warto je robić często i cieszyć się z cudownych, pysznych ziemniaków! 

Na zdjęciu wersja z pietruszką dodaną przed pieczeniem (też super smacznie!!!)





Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Oj jest takie pyszne! ba nawet pyszniejsze niż wygląda!

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam takich ziemniaków, ale to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa