Szafranowe ziemniaki zapiekane w rosole
To wcale nie jest przekombinowane danie! Brzmi może dziwnie, ale w gruncie rzeczy to jest tak jak w tytule – ziemniaki zapiekamy w rosole i szafranie.
To idealny dodatek do ryb, mięs. Jeżeli znudziły Wam się: tłuczone, w mundurkach to taka ziemniaczana zapiekanka na pewno Wam zasmakuje.
A że coraz chłodniej za oknem to włączenie piekarnika to już nie jest problem, prawda?
Przepis dalej od niezastąpionej (ostatnio trwa u nas w domu fascynacja jej blogiem) Erren z Erren’s Kitchen.
Składniki (na 4 porcje)
- 1 ½ szlanki rosołu (może być wegetariański albo z kurczaka, ale wołowy czy na innych pieczonych kościach byłby za ciężki),
- ½ łyżeczki szafranu (to więcej niż w tych najmniejszych paczkach, które ostatnio pojawiły się w sklepach),
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
- 2 łyżki masła plus masło do wysmarowania formy,
- 1 łyżka mąki,
- 4 łyżki zimnej wody,
- Pęczek natki pietruszki (posiekany, ale niezbyt drobno),
- 1kg ziemniaków (u nas bio),
- Pieprz i sól.
Przygotowanie
W misce wymieszać mąkę z zimną wodą, dodać do rosołu i starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry (cienkie ale nie za bardzo, żeby się nie rozpadały po upieczeniu).
Ułożyć ziemniaki warstwami w naczyniu żaroodpornym, zalać rosołem z dodatkami.
Piec 45-60 minut, aż ziemniaki będą się rumienić na górze.
Przed podaniem posypać siekaną natką.
ale to musi być pyszne <3
OdpowiedzUsuńOj jest takie pyszne! ba nawet pyszniejsze niż wygląda!
UsuńNigdy nie robiłam takich ziemniaków, ale to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuń