TRYB JASNY/CIEMNY

Zielone curry z kurczaka – po tajsku, w 20 minut!!!



Zacznę od tego, że podany czas nie jest błędem – pod warunkiem, że używamy gotowej tajskiej, zielonej pasty i mamy ugotowane ziemniaki. 

Dzięki temu danie staje się wykonalne w tygodniu i nie musimy czekać do weekendu, gdy mamy więcej czasu.

Obecnie galangal pojawia się w już w hipermarketach, a liście kafiru można zastąpić tartą skórką z limonek. 

Nie można robić podmianek bazylii – tajska, albo odpuszczamy. 

Jak widać na zdjęciu ilość kolendry „od serca”. 

Przepis bazuje na radach Kena Hom, a danie idealnie komponuje się z ryżem gotowanym w mleku kokosowym.



Składniki (5 porcji)

  • 500g mięsa z udek kurczaka (filet z piersi się nie nadaje bo mięso będzie za suche),
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka zielonej pasty curry (lub więcej, ale trzeba bardzo uważać z ostrością!!!)
  • 4 pokrojone w plasterki szalotki,
  • 4 ząbki czosnku (z praski),
  • Starty na tarce kawałek galangalu (wielkości kciuka – można zastąpić imbirem),
  • 4 liście kafiru lub starta na tarce skórka z całej limonki,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 bakłażan,
  • 0.5kg obranych, ugotowanych ziemniaków,
  • 400ml mleka kokosowego,
  • 3 łyżki wody,
  • Siekana kolendra, 
  • Siekana tajska bazylia.

Przygotowanie

Mięso z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki.

Rozgrzać wok i podsmażyć pastę curry, potem dodać olej i mięso z kurczaka, bardzo starannie wymieszać. Smażyć kilka minut. 

Posiekać białą część trawy cytrynowej, zetrzeć galangal i skórkę z limonki, wycisnąć czosnek przez praskę. To wszystko dodać do woka, podlać sosem rybnym. 

Po chwili doprawić cukrem i solą, smażyć. 

Dodać pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i ziemniaki, wlać mleko kokosowe i wodę. 

Gotować przez 15 minut, tak żeby bakłażany miały moment, żeby się poddusić w mleku kokosowym a ziemniaki były gorące. 

Przed podaniem dodać liście bazylii i zostawić siekaną kolendrę do dekoracji.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa