Zielone curry z kurczaka – po tajsku, w 20 minut!!!
Zacznę od tego, że podany czas nie jest błędem – pod warunkiem, że używamy gotowej tajskiej, zielonej pasty i mamy ugotowane ziemniaki.
Dzięki temu danie staje się wykonalne w tygodniu i nie musimy czekać do weekendu, gdy mamy więcej czasu.
Obecnie galangal pojawia się w już w hipermarketach, a liście kafiru można zastąpić tartą skórką z limonek.
Nie można robić podmianek bazylii – tajska, albo odpuszczamy.
Jak widać na zdjęciu ilość kolendry „od serca”.
Przepis bazuje na radach Kena Hom, a danie idealnie komponuje się z ryżem gotowanym w mleku kokosowym.
Składniki (5 porcji)
- 500g mięsa z udek kurczaka (filet z piersi się nie nadaje bo mięso będzie za suche),
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka zielonej pasty curry (lub więcej, ale trzeba bardzo uważać z ostrością!!!)
- 4 pokrojone w plasterki szalotki,
- 4 ząbki czosnku (z praski),
- Starty na tarce kawałek galangalu (wielkości kciuka – można zastąpić imbirem),
- 4 liście kafiru lub starta na tarce skórka z całej limonki,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 bakłażan,
- 0.5kg obranych, ugotowanych ziemniaków,
- 400ml mleka kokosowego,
- 3 łyżki wody,
- Siekana kolendra,
- Siekana tajska bazylia.
Przygotowanie
Mięso z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki.Rozgrzać wok i podsmażyć pastę curry, potem dodać olej i mięso z kurczaka, bardzo starannie wymieszać. Smażyć kilka minut.
Posiekać białą część trawy cytrynowej, zetrzeć galangal i skórkę z limonki, wycisnąć czosnek przez praskę. To wszystko dodać do woka, podlać sosem rybnym.
Po chwili doprawić cukrem i solą, smażyć.
Dodać pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i ziemniaki, wlać mleko kokosowe i wodę.
Gotować przez 15 minut, tak żeby bakłażany miały moment, żeby się poddusić w mleku kokosowym a ziemniaki były gorące.
Przed podaniem dodać liście bazylii i zostawić siekaną kolendrę do dekoracji.
Twoje curry wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda i smakuje :) pozdrawiam
Usuń