TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z bryndzą i bakłażanem



Świetne danie, można nim się zajadać w wersji wegetariańskiej jak i takiej z dodatkowym pieczonym filetem z kurczaka. Obydwie super smaczne!

Przepis zaczerpnięty z Małej Wielkiej Księgi Makaronu. Danie szybkie w przygotowaniu, idealne na obiad albo kolację w tygodniu. Daje dużo siły do treningów, a bakłażan wcale nie jest w tej wersji tłusty ani ciężki! Jedna porcja bez dodatku mięsa to około 400kcal.


Składniki (3 porcje)

  • 300g suchego makaronu (rurki najlepiej),
  • 2 bakłażany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tymianku (suszony rozcieramy w moździerzu),
  • 1 cytryna (sparzona i umyta),
  • 100ml bulionu warzywnego,
  • 100g bryndzy,
  • Oliwa do smażenia,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie

Umyć bakłażany, pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę albo drobno posiekać.
Wstawić wodę do gotowania makaronu, jak zawsze przygotować sobie mały garnuszek na wodę z gotowania makaronu, często się przydaje, gdy sos jest zbyt gęsty.

Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć bakłażan, dodać czosnek i tymianek.

Zetrzeć skórkę z cytryny dodać do warzyw. Następnie wycisnąć sok, wlać podgrzany bulion. Dusić pod przykrycie 7 do 10 minut. Doprawić.

Makaron odcedzić. Wymieszać z warzywami, nałożyć na talerze i dodać pokruszoną bryndzę i ewentualnie pieczony filet z kurczaka, pokrojony w plasterki.

Można podać do tego tarty parmezan, ale moim zdaniem nie warto, bo bryndza ma mocny smak i danie jest kompletne.

Komentarze

  1. Zgadzam się! Nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakuje;) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa