Makaron z bryndzą i bakłażanem
Świetne danie, można nim się zajadać w wersji wegetariańskiej jak i takiej z dodatkowym pieczonym filetem z kurczaka. Obydwie super smaczne!
Przepis zaczerpnięty z Małej Wielkiej Księgi Makaronu. Danie szybkie w przygotowaniu, idealne na obiad albo kolację w tygodniu. Daje dużo siły do treningów, a bakłażan wcale nie jest w tej wersji tłusty ani ciężki! Jedna porcja bez dodatku mięsa to około 400kcal.
Składniki (3 porcje)
- 300g suchego makaronu (rurki najlepiej),
- 2 bakłażany,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka tymianku (suszony rozcieramy w moździerzu),
- 1 cytryna (sparzona i umyta),
- 100ml bulionu warzywnego,
- 100g bryndzy,
- Oliwa do smażenia,
- Sól i pieprz.
Przygotowanie
Umyć bakłażany, pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę albo drobno posiekać.Wstawić wodę do gotowania makaronu, jak zawsze przygotować sobie mały garnuszek na wodę z gotowania makaronu, często się przydaje, gdy sos jest zbyt gęsty.
Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć bakłażan, dodać czosnek i tymianek.
Zetrzeć skórkę z cytryny dodać do warzyw. Następnie wycisnąć sok, wlać podgrzany bulion. Dusić pod przykrycie 7 do 10 minut. Doprawić.
Makaron odcedzić. Wymieszać z warzywami, nałożyć na talerze i dodać pokruszoną bryndzę i ewentualnie pieczony filet z kurczaka, pokrojony w plasterki.
Można podać do tego tarty parmezan, ale moim zdaniem nie warto, bo bryndza ma mocny smak i danie jest kompletne.
super
OdpowiedzUsuńto prawda, bardzo smaczne danie :)
UsuńZgadzam się! Nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakuje;) Rewelacja!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, apetycznie to wygląda na pewno wypróbuję przepis w domu.
OdpowiedzUsuń