Karahi Paneer – ser biały po hindusku
Paneer to ser biały, można go kupić w sklepach z hinduską żywnością albo zrobić w domu. To drugie jest bardzo proste, pod jednym warunkiem – mamy dostęp do mleka albo w ogóle albo minimalnie pasteryzowanego. Z mleka w kartoniku nie zrobimy sera białego… Dla chętnych – prosty przepis TUTAJ.
Jeżeli chodzi o sos, to tak u nas w kuchni gotowe mieszanki cieszą się całkiem dużym wzięciem. Tak, jak już nie musimy kupować mieszanki włoskiej czy meksykańskiej – wymieszanie przypraw to (już) nie takie wyzwanie, tak z hinduskimi to korzystamy jeszcze z gotowców. Karahi Paneer masala to lekko ostra przyprawa.
Jeżeli chodzi o sos, to tak u nas w kuchni gotowe mieszanki cieszą się całkiem dużym wzięciem. Tak, jak już nie musimy kupować mieszanki włoskiej czy meksykańskiej – wymieszanie przypraw to (już) nie takie wyzwanie, tak z hinduskimi to korzystamy jeszcze z gotowców. Karahi Paneer masala to lekko ostra przyprawa.
Składniki (4 porcje)
- 1 duża, słodka cebula,
- Olej do smażenia,
- 3 pomidory obrane ze skórek,
- 1 mała zielona papryczka (jak ostra to ½),
- Woda do rozrzedzania sosu – ok 100ml
- 15g przyprawy Karahi Paneer masala
- 300g paneer.
Przygotowanie
Na oleju zeszklić cebulkę, dodać pomidory (pokrojone w dużą kostkę, bez gniazd nasiennych), dodać paprykę i przyprawę, wszystko starannie wymieszać i gotować przez 15 do 20 minut.Dodać paneer (pokrojony w dużą kostkę), delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz