Sardele (boquerones) przysmak z Malagi
Boquerons to sardele, które żyją w morzu w okolicach Malagi. Można je łowić jak mają więcej niż 9 centymetrów długości i takie malutkie smakują najlepiej!
Na Hiszpańskim wybrzeżu są podawane jako smażona przekąska – „boquerones fritos”, w okolicach malagi używa się masła, nasza wersja jest bez tłuszczu zwierzęcego – sam olej, za to super smaczna panierka!
Małe rybki można zjadać w całości, zawierają bardzo dużo wapnia! Tutaj instrukcja postępowania z mrożonymi sardelami, które nie mają ani głowy ani wnętrzności.
Panierkę najlepiej jest przygotować nie tylko z samej mąki pszennej, ale dodać do niej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i oregano – efekt super smaczne rybki!
Na Hiszpańskim wybrzeżu są podawane jako smażona przekąska – „boquerones fritos”, w okolicach malagi używa się masła, nasza wersja jest bez tłuszczu zwierzęcego – sam olej, za to super smaczna panierka!
Małe rybki można zjadać w całości, zawierają bardzo dużo wapnia! Tutaj instrukcja postępowania z mrożonymi sardelami, które nie mają ani głowy ani wnętrzności.
Panierkę najlepiej jest przygotować nie tylko z samej mąki pszennej, ale dodać do niej mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i oregano – efekt super smaczne rybki!
O czym warto pamiętać smażąc sardele?
- Po pierwsze: olej rozgrzany do około 170 stopni – wiadomo najwygodniej we frytownicy. Jeżeli używamy mrożonych sardeli to trzeba je wcześniej rozm
- Po drugie: rybki zapanierowane w mące pszennej, z dodatkiem ziemniaczanej i odrobiny proszku do pieczenia.
- Po trzecie: smażenie – w żadnym wypadku nie układamy ich w koszyczku i nie wkładamy do frytownicy – skleją się wtedy i dodatkowo jeszcze przykleją do sitka. Dlatego trzeba je wrzucać pojedynczo do gorącego oleju. Smażymy aż będą w pięknym złocistym kolorze - to małe rybki więc możemy być pewni, że nie będą surowe w środku.
- Po czwarte: można zjdać w całości (jak smażymy takie przygotowane, bez głowy i wnętrzności), ale ja wolę jeść je bez kręgosłupa, podobnie jak z sardynkami….
- Po piąte: podawać skropione cytryną.
Komentarze
Prześlij komentarz