Placki ziemniaczane z Räucherlachs-Sauce, czyli wędzonym łososiem
Historia lubi się powtarzać. W grudniu zjadłam świetne placki ziemniaczane, z cudownym (wtedy wydało mi się) majonezowym sosem z łososiem wędzonym. Jak to bywa, zjedzone na fryburskim zimowym markecie placki „chodziły” za mną. Spadł śnieg w Warszawie, nic tylko zjeść coś co przypomina o dobrym czasie w tym pięknym, akademickim mieście.
Przepis wygrzebany na niemieckiej stronie Kochbar – to w kwestii sosu, placki wg sprawdzonego przepisu – TUTAJ. Efekt genialne danie!
Składniki sosu (na 15 małych placków)
- ½ cebuli,
- Łyżka oleju,
- 100ml białego, wytrawnego wina,
- 100g łososia wędzonego,
- 50ml śmietanki (30%),
- 50ml mleka (3,2%) ,
- 50g tartego parmezanu,
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos Worcestershire,
- ½ pęczka koperku.
Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę (zeszklić). Dodać białe wino, odparować. Dodać śmietanę, mleko i ser, doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem, dodać posiekany koperek. Wystudzić sos – ważne! Bo inaczej ugotujemy wędzonego łososia.
Gdy sos jest chłodny dodać pokrojonego w paseczki wędzonego łososia, starannie wymieszać i podawać do placków ziemniaczanych.
Komentarze
Prześlij komentarz