TRYB JASNY/CIEMNY

Placki ziemniaczane z Räucherlachs-Sauce, czyli wędzonym łososiem



 
Historia lubi się powtarzać. W grudniu zjadłam świetne placki ziemniaczane, z cudownym (wtedy wydało mi się) majonezowym sosem z łososiem wędzonym. Jak to bywa, zjedzone na fryburskim zimowym markecie placki „chodziły” za mną. Spadł śnieg w Warszawie, nic tylko zjeść coś co przypomina o dobrym czasie w tym pięknym, akademickim mieście.
 
Przepis wygrzebany na niemieckiej stronie Kochbar – to w kwestii sosu, placki wg sprawdzonego przepisu – TUTAJ. Efekt genialne danie!



 

Składniki sosu (na 15 małych placków)

  • ½ cebuli,
  • Łyżka oleju,
  • 100ml białego, wytrawnego wina,
  • 100g łososia wędzonego,
  • 50ml śmietanki (30%),
  • 50ml mleka (3,2%) ,
  • 50g tartego parmezanu,
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos Worcestershire,
  • ½ pęczka koperku.
 


Przygotowanie

 
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę (zeszklić). Dodać białe wino, odparować. Dodać śmietanę, mleko i ser, doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem, dodać posiekany koperek. Wystudzić sos – ważne! Bo inaczej ugotujemy wędzonego łososia. 

Gdy sos jest chłodny dodać pokrojonego w paseczki wędzonego łososia, starannie wymieszać i podawać do placków ziemniaczanych.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa